Podijeljeni američki republikanci smijenili kolegu Mekartija s mjesta predsjednika Predstavničkog doma

Za smenu republikanca Kevina Mekartija glasalo je 216 članova donjeg doma Kongresa, od kojih 208 demokrata i osam republikanaca, dok je 210 bilo protiv. Za donošenje odluke je bila potrebna prosta većina od 435 članova Predstavničkog doma koji kontrolišu republikanci, 221 prema 212 demokrata

7791 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kevin Mekarti sinoć je smijenjen sa mjesta predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, što je prvi put u američkoj istoriji, a unutrašnje borbe među njegovim kolegama republikancima gurnule su Kongres u dalji haos samo nekoliko dana nakon što je za dlaku izbjegnuta blokada vlade.

Za smenu republikanca Kevina Mekartija glasalo je 216 članova donjeg doma Kongresa, od kojih 208 demokrata i osam republikanaca, dok je 210 bilo protiv. Za donošenje odluke je bila potrebna prosta većina od 435 članova Predstavničkog doma koji kontrolišu republikanci, 221 prema 212 demokrata.

Pripadnik desničarskog krila Republikanske stranke u donjem domu Kongresa Met Gejc u ponedjeljak je podnio zahtjev za glasanje o Mekartijevoj smjeni, pošto predsjedavajući nije uspio da prošle nedjelje usvoji zakonski predlog o finansiranju vlade koji bi uključio konzervativne prioritete.

Mekarti je rekao poslanicima sinoć da se neće ponovo kandidovati za predsjednika tog doma Kongresa ostavivši ga otvorenim za trku među republikancima. Sljedeći koraci su neizvjesni pošto nema očiglednog nasljednika među republikancima da ih vodi u Predstavničkom domu gdje imaju tanku većinu. Aktivnosti u Predstavničkom domu zaustavljene su do iduće nedjelje, kada će republikanci pokušati da izaberu novog predsjednika tog doma.

Mekarti je na konferenciji za novinare poručio je da ne žali zbog odluka koje su dovele do njegove smjene a tokom obraćanja ćas je pozitivno ocjenjivao svoje vrijeme kao šef donjeg doma Kongresa čas ljutito je govorio o onima koji su ga smijenili.

"To je moja odgovornost, moj posao. Ne kajem se što sam pregovarao. Cilj naše vlade je pronalaženje kompromisa. Ne kajem se zbog napora da pravim koalicije i pronalazim rješenja. Učen sam da rješavam probleme, a ne da ih stvaram...Borio sam se za ono u šta vjerujem. Vjerujem da mogu da nastavim da se borim, ali možda na drugačiji način", naglasio je Mekarti.

On je na kraju rekao da "ne bi ništa promijenio", u načinu svog rada kao predsjednik tog tijela.

Dok je Mekarti imao podršku većine republikanca u njihovoj tankoj većini u donjem domu osam republikanaca, mnogi iz iste tvrde desničarske grupe koja je pokušala da spriječi da bude izabran u januaru, ga je izbacilo.

Zavladala je tišina kada je predsjedavajući proglasio glasanje završenim sa 216 prema 210 i izjavio da "proglašava upražnjenim " mjesto predsjednika Predstavničkog doma.

Nekoliko minuta kasnije vodeći saveznik Mekartija Patrik Mekhenri je prema pravilima donjeg doma proglašen privremenim predsjedavajućim da služi dok se ne imenuje novi.

Predstavnički dom će biti bez predsjedavajućeg najmanje nedjelju dana. Više republikanaca navelo je da planiraju da o mogućem Mekartijevom nasljedniku razgovaraju 10. oktobra, dok glasanje planiraju idućeg dana.

Bonus video: