Talibani obustavljaju usluge u avganistanskim ambasadama u Londonu i Beču

Usluge koje su pogođene uključuju izdavanje i produženje pasoša i viza

5672 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Talibani obustavljaju konzularne usluge u avganistanskim ambasadama u Londonu i Beču, zbog nedostatka saradnje sa vlastima u Kabulu, izjavio je danas portparol avganistanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Obustava konzularnih usluga u obje ambasade stupa na snagu odmah i trajaće do daljnjeg, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Abdul Kahar Balki.

Usluge koje su pogođene uključuju izdavanje i produženje pasoša i viza.

Najveći broj avganistanskih konzularnih predstavništva zapošljava osoblje iz bivše administracije koju je podržavao Zapad, sa samo desetak pod potpunom kontrolom talibanskih vlasti.

Neke zemlje održavaju diplomatske odnose sa Avganistanom, uključujući Pakistan, Tursku, Katar i Kinu. Međutim međunarodna zajednica ostaje oprezna da zvanično prizna talibane kao legitimne vladare Avganistana.

Upitan da li je ministarstvo provjeravalo aktivnosti više ambasada, Balki je rekao da jesu, pošto je to normalna procedura ministarstva.

Talibani su poslali diplomate u najmanje 14 zemalja i u toku su napori da se preuzmu druge diplomatske misije u inostranstvu, navodi se u saopštenju koje je u martu ove godine dao njihov glavni portparol Zabihulah Mudžahid.

Bonus video: