Iranski reditelj Dariuš Merdžui i supruga ubijeni ubodima nožem u svom domu

Većina njegovih filmova inspirisana je literaturom i predstavljaju adaptacije iranskih i stranih romana i pozorišnih komada

6867 pregleda 0 komentar(a)
Merdžui 2008. godine, Foto: Printscreen/YouTube
Merdžui 2008. godine, Foto: Printscreen/YouTube

Jedan od najpoznatijih iranskih reditelja Darijuš Merdžui i njegova supruga, ubijeni su nožem u svom domu kod Teherana, objavile su danas državne vlasti.

Osamdesettrogodišnji reditelj je režirao film "Krava" iz 1969, koji se smatra jednim od prvih filmova iranskog novog talasa.

"U preliminarnoj istrazi konstatovali smo da su Darijuš Merdžui i njegova supruga Vahideh Mohamadifar, ubijeni sa više uboda nožem u vrat", rekao je šef pravosudne uprave provincije Albroz, kod Teherana Hosein Fazeli-Harikandi, prenijela je pravna agencija Mizan onlajn.

Ubistvo se dogodilo sinoć. U ranije objavljenom intervjuu u listu Etemad, supruga reditelja rekla je da joj je nedavno jedna osoba prijetila i da je njihov dom bio opljačkan.

Fazeli-Harikandi rekao je da je istragom utvrđeno da nije uložena bilo kakva žalba oko ilegalnog ulaza u vilu porodice Merdžui i krađi.

Većina njegovih filmova inspirisana je literaturom i predstavljaju adaptacije iranskih i stranih romana i pozorišnih komada.

Reditelj koji je bio član Iranske akademije umjetnosti, je između 1980. i 1985. boravio u Francuskoj gdje je režirao film "Putovanje u zemlji Remboa".

Po povratku u Iran njegov film "Stanari" imao je veliki uspeh i na blagajnama bioskopa.

On je 1990. ostvario "Hamun", crnu komediju o 24 sata u životu jednog intelektualca uznemirenog razvodom i svojim intelektualnim nesigurnostima u Iranu.

Bonus video: