FBI: Hiljade IT frilensera finansirali sjevernokorejski program balističkih raketa

Ministarstvo pravde saopštilo je juče da IT radnici koje je Sjeverna Koreja poslala da rade na daljinu sa kompanijama u Sent Luisu i u drugim američkim državama koriste lažne identitete da bi dobili posao

10353 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hiljade radnika informacionih tehnologija koji imaju ugovore sa američkim kompanijama godinama su tajno slali svoje plate Sjevernoj Koreji kako bi razvijala program balističkih projektila, saopštili su FBI i ministarstvo pravde.

Ministarstvo pravde saopštilo je juče da IT radnici koje je Sjeverna Koreja poslala da rade na daljinu sa kompanijama u Sent Luisu i u drugim američkim državama koriste lažne identitete da bi dobili posao.

Radnici su milione dolara koje su zaradili slali u sjevernokorejski program naoružanja, rekli su čelnici FBI na konferenciji za novinare u Sent Luisu.

Savezne vlasti su najavile zaplijenu 1,5 miliona dolara u okviru istrage koja je u toku.

Specijalni agent zadužen za kancelariju FBI u Sent Luisu Džej Grinberg rekao je da je svaka kompanija koja je angažovala frilens IT radnike najvjerovatnije angažovala i nekoga ko učestvuje u prevari.

"Ova šema je toliko rasprostranjena da kompanije moraju da bi provjeravaju koga zapošljavaju“, rekao je Grinberg u saopštenju za medije.

Zvaničnici nisu otkrili imena kompanija koje su nesvjesno angažovale sjevernokorejske radnike niti kada je ta praksa počela.

Sudski dokumenti navode da je vlada Sjeverne Koreje poslala hiljade kvalifikovanih IT radnika da iz Kine i Rusije varaju kompanije iz SAD i drugih država koje bi ih angažovale kao frilensere.

IT radnici su zarađivali milione dolara godišnje kojima su finansirali sjevernokorejski program naoružanja.

U nekim slučajevima, sjevernokorejski radnici su se takođe infiltrirali u kompjuterske mreže i krali informacije od kompanija koje su ih angažovale, saopštilo je ministarstvo pravde.

Bonus video: