Bajden: Hamas i Putin imaju zajedničku stvar – žele da u potpunosti unište demokratiju u susjedstvu

On je američkoj javnosti poručio da se "nalazimo na tački promjene istorije" usljed sukoba u Izraelu i obećao da će da uradi sve da vrati američke taoce koje drži Hamas

26445 pregleda 40 reakcija 41 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2023. 08:32h

Američki predsjednik Džozef Bajden u televizijskom obraćanju naciji osudio je palestinsku ekstremističku organizaciju Hamas i ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši da zajednički motiv stoji iza napada na Izrael i invazije na Ukrajinu.

"Hamas i Putin predstavljaju različite prijetnje, ali imaju jednu stvar koja im je zajednička – žele da u potpunosti unište demokratiju u susjedstvu", rekao je predsjednik Amerike u obraćanju iz ovalne sobe u Bijeloj kući, tek drugom takvom otkako je na čelu države.

Džozef Bajden
foto: Reuters

On je američkoj javnosti poručio da se "nalazimo na tački promjene istorije" usljed sukoba u Izraelu i obećao da će da uradi sve da vrati američke taoce koje drži Hamas.

"Kao što sam rekao porodicama Amerikanca koje drži Hamas, tražimo sve načine da njihove najmilije vratimo kući", naveo je. "Kao predsjedniku, za mene ne postoji veći prioritet od bezbjednosti Amerikanaca koji su taoci".

Bajden je rekao da "mu se slama srce zbog tragičnog izgubljenih života Palestinaca" u eksploziji u bolnici u Gazi, ponovivši da je procjena Amerike da Izrael "nije odgovoran" za taj incident.

Džozef Bajden
foto: Reuters

"Žalimo za svakim izgubljenim nevinim životom. Ne možemo da ignorišemo nedužne Palestince koji samo žele da žive u miru i da imaju priliku".

Istakao je da će u petak Kongresu poslati hitan budžetski zahtjev za "finansiranje američkih nacionalnih bezbjednosnih interesa za podršku najvažnijim partnerima, među kojima su Izrael i Ukrajina".

"Ne možemo dozvoliti da sitne, pakosne, pristrasne politike stanu na put našoj odgovornosti kao velike nacije. Ne možemo i nećemo dozvoliti da pobijede teroristi poput Hamasa i tiranina poput Putina. Odbijam da dozvolim da se to desi", rekao je Bajden.

Džozef Bajden
foto: Reuters

Bajden je naveo i da svijet ne može da odustane od rješenja o dvije države za izraelsko-palestinski konflikt.

"Koliko god da je teško, ne možemo da odustanemo od mira. Ne možemo da odustanemo od rješenja sa dvije države. Izraelci i Palestinci podjednako zaslužuju da žive bezbjedno, dostojanstveno i u miru".

Agencija Beta prenosi da je Bajden aludirao na ubistvo šestogodišnjeg Amerikanca, porijeklom Palestinca, u Ilinoisu, kako bi oštro osudio antisemitizam i islamofobiju.

Kako su navele vlasti, dječaka je njegov stanodavac ubo 26 puta nožem a prethodila je svađe o ratu Izraela i Hamasa. Dječakova mama je zadobila teške povrede.

Bajden je ocijenio da je teško stajati po strani i ćutati kada se tako nešto desi te da se antisemitizam i islamofobija moraju nedvosmisleno osuditi.

Amerika je najavila 100 miliona dolara pomoći za Gazu i Zapadnu obalu, a očekuje se da Bajdenova administracija predloži još 100 milijardi dolara dodatne pomoći za Izrael, Ukrajinu, Tajvan i osiguravanje bezbjednosti na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Administracija razmatra još 60 milijardi dolara za Ukrajinu i 10 milijardi za Izrael, prema bliskim izvorima. Taj paket bi trebalo da uključi desetine milijardi dolara za prioritetne stvari, od Azije do bezbjednosti američke granice.

Džozef Bajden
foto: Reuters

Njegova poruka solidarnosti sa narodom Ukrajine i Izraela bi trebalo da podstakne javnost da izvrši pritisak na predlagače zakona da odobre milijarde dolara pomoći kako bi pomogli dvijema stranim zemljama u sukobima kojima se ne vidi kraj.

Predstavnički dom Kongresa trentno je u blokadi dok se ne izabere predsjednik. Samim tim nije u mogućnosti da odlučuje o zakonima, pa ni o Bajdenovim predlozima za novčanu pomoć.

Oko 10 odsto anketiranih u anketi Rojtersa i Ipsosa prošle nedjelje navelo je da Amerika treba da podrži izraelske stavove, kada su imali više opcija. U odvojenoj anketi Rojtersa i Ipsosa ranije ovog mjeseca, skoro isti procenat anketiranih se složio da Vašington treba da obezbijedi oružje Ukrajini.

Bonus video: