Tramp svjedočio u Njujorku: "Siguran sam da će sudija presuditi protiv mene..."

Tramp je tokom svjedočenja rekao da su finansijske procjene za mnoge njegove nekretnine bile netačne. Međutim, pokušao je da umanji važnost procjena za koje tužioci kažu da su bile preuveličane da bi se obezbijedili bolji finansijski uslovi

12305 pregleda 1 komentar(a)
Tramp pred sudom, Foto: Reuters
Tramp pred sudom, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2023. 22:34h

Bivši američki predsjednik Donald Tramp svjedočio je pred sudom u Njujorku, u procesu koji se vodi protiv njega zbog lažiranja vrijednosti imovine, što bi moglo da naškodi njegovom biznisu sa nekretninama.

Tramp se žalio na nefer tretman, a sudija je zbog njegovih izjava u jednom trenutku zaprijetio da će prekinuti svjedočenje. Tokom ispitivanja, bivši predsjednik često se sukobljavao sa sudijom Arturom Engoronom koji razmatra da li da kazni njegovu kompaniju.

Engoron je upozoravao Trampa da mu neće dozvoliti da nastavi da svjedoči, ako ne bude odgovarao direktno na pitanja.

"Gospodine Kis, možete li da kontrolišete svog klijenta? Ovo nije miting. Ovo je sudnica", poručio je sudija Trampovom advokatu Kristoferu Kisu.

Kasnije je dodao: "Ne želim da čujem šta sve svjedok ima da kaže. Govori o mnogim stvarima koje nemaju nikakve veze sa slučajem ili pitanjima".

Tramp je često izbjegavao da direktno odgovara na pitanja, i umjesto toga se hvalio svojom imovinom i bogastvom i dovodio u pitanje motiv njujorške glavne tužiteljke Letiše Džejms da pokrene slučaj protiv njega.

"Ovo je politički lov na vještice i mislim da bi trebalo da se sramite", rekao je Tramp.

Međutim, tokom svjedočenja je priznao da njegova kompanija nije davala tačnu procjenu vrijednosti stanova, golf terena i drugih nekretnina.

Tužioci su naveli da su te vrijednosti preuveličane da bi se obezbijedili bolji finansijski uslovi, a sudija je već presudio da su lažirane.

Tramp je ustvrdio da je potcijenjena vrijednost imanja Mar-a-Lago i golf kluba Doral na Floridi, a precijenjen njegov stan u Trampovoj kuli u Njujorku, između ostalog. Međutim, pokušao je da umanji značaj finansijskih procjena, navodeći da je u njima navedeno da možda nisu tačne, i da ih banke nisu ozbiljno uzimale u obzir.

Takođe je pokušao da umanji značaj svog direktnog učešća u pripremi i procjeni finansijskih izvještaja.

"Samo sam odobravao i govorio ljudima da računovođama daju sve što je potrebno za izvještaje", rekao je Tramp i dodao da je vidio rezultate i "možda, nekada dao određene sugestije".

Tramp je tokom svjedočenja optužio tužioce da su neopravdano istraživali njegovu kompaniju nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. godine.

"Siguran sam da će sudija presuditi protiv mene, zato što uvijek radi. Ovo je veoma nepošteno suđenje", poručio je bivši predsjednik.

Međutim, sudija Artur Engoron ga je oštro ukorio zbog izjava.

Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, koju je Tramp kritikovao na društvenim mrežama, odbacila je njegove kritike.

"Samo su važne činjenice i brojke. Brojke, prijatelji, ne lažu", rekla je Džejms ispred sudnice.

Tužilaštvo države Njujork, koje je pokrenulo ovaj postupak, tvrdi da je Tramp lažiranjem vrednosti imovine obmanuo zajmodavce i da je dobio bolje uslove kredita. On je uvećavao vrijednosti svojih golf terena, stambenih zgrada i druge imovine u trenutku kada su mnogi odbijali da posluju sa njim. Navode da je Tramp na taj način dobio 100 miliona dolara i uvećao svoje bogatstvo za ukupno dve milijarde. U postupku su već svjedočili Trampovi sinovi, Donald mlađi i Erik Tramp.

Donald Tramp je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. protiv kojeg se vode još četiri krivična postupka. U trenutnom sudskom procesu u Njujorku, koji je građanski, Trampu ne prijeti zatvorska kazna, ali bi mogao da bude narušen njegov imidž u poslovnim krugovima.

Tramp je tokom svjedočenja rekao da su finansijske procjene za mnoge njegove nekretnine bile netačne. Međutim, pokušao je da umanji važnost procjena za koje tužioci kažu da su bile preuveličane da bi se obezbijedili bolji finansijski uslovi.

"Jedostavno nisu bile veoma važan element u procesu donošenja odluka u bankama i objasnićemo to dok traje ovo ludo suđenje", rekao je Tramp u odgovoru na pitanja tužioca.

Tramp je više puta tvrdio da je slučaj protiv njega politički motivisani "lov na vještice", a u ponedjeljak je uoči svjedočenja rekao da je to pokušaj podrivanja njegove predsjedničke kandidature i "politički rat".

Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, koju je Tramp kritikovao na društvenim mrežama, odbacila je njegove izjave.

"Samo su važne činjenice i brojke. Brojke, prijatelji, ne lažu", rekla je Džejms ispred sudnice.

Tužilaštvo države Njujork, koje je pokrenulo ovaj postupak, tvrdi da je Tramp lažiranjem vrijednosti imovine obmanuo zajmodavce i da je dobio bolje uslove kredita. On je uvećavao vrijednosti svojih golf terena, stambenih zgrada i druge imovine u trenutku kada su mnogi odbijali da posluju sa njim. Navode da je Tramp na taj način dobio 100 miliona dolara i uvećao svoje bogatstvo za ukupno dvije milijarde. U postupku su već svjedočili Trampovi sinovi, Donald mlađi i Erik Tramp.

Donald Tramp je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. protiv kojeg se vode još četiri krivična postupka. U trenutnom sudskom procesu u Njujorku, koji je građanski, Trampu ne prijeti zatvorska kazna, ali bi mogao da bude narušen njegov imidž u poslovnim krugovima.

Državna tužiteljka Njujorka traži kaznu od 250 miliona dolara, kao i ograničenja koja bi spriječila Trampa i njegove sinove Erika i Donalda mlađeg da posluju u Njujorku.

Sudija Artur Engoron je već poništio licence za kompanije koje vode veliki dio Trampovog poslovanja, na šta su advokati bivšeg predsjednika uložili žalbu.

Dokazi koji su do sada predstavljeni na suđenju otkrili su da su zvaničnici kompanije, uključujući Trampove sinove Erika i Donalda mlađeg, pokušavali da manipulišu vrijednošću imovine, poput imanja Mar-a-Lago na Floridi.

Jedan svjedok bio je i Trampov nekadašnji advokat Majkl Koen koji je potvrdio da ga je bivši predsjednik instruisao da poveća vrijednost imovine u finansijskim izvještajima.

Tramp do sada nije morao da se pojavljuje na sudu, ali je u javnosti već iskazivao stav o sudiji i drugim učesnicima postupka, rekavši da su sudija Enrogon i tužiteljka Džejms "politički motivisani".

Zbog takvih komentara i kršenja zabrane da u javnoti komentariše zaposlene u sudu, kažnjen je sa 15.000 doalra.

Iako zbog sudskih procesa ne može da učestvuje na predizbornim događajima, Trampova kampanja je iskoristila postupke kao priliku za prikupljanje sredstava i saopštila da u ovom slučaju Tramp brani porodicu od njujorških demokrata koje su nazvali "korumpiranim demokratama".

Čini se da republikanskim glasačima ne smetaju njegovi pravni problemi jer ankete pokazuju da ima prednost u partijskom nadmetanju za predsjedničku nominaciju.

Prvobitno je suđenje trebalo da traje do početka decembra, ali bi moglo da se završi ranije pošto država ove nedjelje pozove svoje posljednje svjedoke. Trampova ćerka Ivanka trebalo bi da svjedoči u srijedu, iako ona nije optužena u tom slučaju.

Bonus video: