Bez plana za spasavanje beba

Borbe izraelskih snaga i Hamasa zarobile pacijente i medicinske radnike u glavnoj bolnici u Gazi

12708 pregleda 0 komentar(a)
Zašivanje rana bez anestezije u bolnici Al Šifa, Foto: Rojters
Zašivanje rana bez anestezije u bolnici Al Šifa, Foto: Rojters

Palestinci zarobljeni u najvećoj bolnici u Gazi kopali su juče masovnu grobnicu kako bi sahranili pacijente koji su umrli otkad su opkoljeni izraelskim snagama. Oni tvrde da ne postoji plan za evakuaciju beba uprkos tome što je Izrael ponudio prenosive inkubatore.

Izraelske vlasti tvrde da se ispod bolnice Al Šifa u gradu Gaza nalazi podzemno sjedište militanata Hamasa. Hamas poriče da su borci prisutni i kaže da je 650 pacijenata i pet do sedam hiljada ostalih raseljenih civila zarobljeno u bolnici, pod stalnom vatrom snajperista i dronova. Ta islamistička grupa koja upravlja Gazom saopštila je da je proteklih dana umrlo 40 pacijenata, uključujući tri prijevremeno rođene bebe čiji su inkubatori ugašeni kad je nestalo struje.

Humanitarne agencije upozoravaju da teško oboljelim pacijentima i bebama prijeti smrt zbog nedostatka goriva i sve manjih zaliha hrane i vode.

Zvaničnik Hamasa u Bejrutu je rekao da je 25 od 35 bolnica u Gazi van upotrebe zbog izraelske ofanzive.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je duboko uznemiren “dramatičnim gubitkom života” u bolnicama, rekao je njegov portparol. “U ime čovječanstva, generalni sekretar poziva na hitan humanitarni prekid vatre”, rekao je portparol novinarima.

Pet sedmica nakon što se Izrael zarekao da će uništiti Hamas u odmazdi za prekogranični napad militanata, sudbina opkoljene bolnice je u fokusu međunarodne uzbune, uključujući SAD, najbližeg saveznika Izraela.

Israel
foto: Reuters

Agencija Rojters je prenijela da je ostalo 36 beba sa neonatologije nakon što su tri umrle. Bez goriva za generatore za napajanje inkubatora, bebe se drže što moguće toplije, poređane po osam u jednom krevetu.

Izrael je juče objavio da nudi prenosive inkubatore na baterije kako bi bebe mogle biti premještene. Međutim, Ašraf Al-Kidra, portparol ministarstva zdravlja Gaze, rekao je da do sada nije bilo priprema za takvu evakuaciju.

“Nemamo ništa protiv toga da se bebe premjeste u bilo koju bolnicu, u Egipat, na Zapadnu obalu ili čak u okupacione (izraelske) bolnice. Najvažniji su nam životi tih beba”, rekao je za Rojters.

“Bolnica je i dalje pod okupacijom i s vremena na vrijeme oni pucaju u dvorišta. Još ne možemo da se krećemo, ali ponekad ljekari preuzimaju rizik kada treba da pomognu pacijentima”.

Izrael poriče da je bolnica pod opsadom i tvrdi da njegove snage omogućavaju onima koji su unutra da izađu. Ljekari i zvaničnici u bolnici kažu da to nije istina i da su se oni koji su pokušavali da odu našli na udaru vatre.

Izraelske vlasti tvrde da je u napadu Hamasa 7. oktobra ubijeno 1.200 osoba, a oko 240 oteto i odvedeno u Gazu.

Posljedice izraelskih udara u Kan Junisu
Posljedice izraelskih udara u Kan Junisufoto: Reuters

Njihov odgovor, uključujući totalnu opsadu i stalno bombardovanje enklave u kojem su ubijene hiljade civila, alarmirao je zemlje širom svijeta. Izrael tvrdi da Hamas snosi krivicu za stradanje civila jer se borci kriju među njima. Hamas to poriče.

Medicinski zvaničnici u Gazi kažu da je više od 11.000 ljudi poginulo u izraelskim udarima, od kojih djeca čine oko 40 odsto, te da je ogroman broj drugih pod ruševinama.

Jaka kiša juče u Gazi donijela je nove brige i izazove za Palestince, od kojih su mnogi beskućnici i žive u improvizovanim šatorima, dok ponestaje hrane, goriva, svježe vode i medicinskih zaliha. Početak kišne sezone i mogućnost poplava povećali su strahove da će kanalizacioni sistem gusto naseljene enklave biti preopterećen i da će se bolest proširiti.

Predsjednik SAD Džo Bajden izjavio je u ponedjeljak da se “nada i očekuje manje nametljivih akcija u odnosu na bolnice” i da ostaje u kontaktu sa Izraelcima. On je juče rekao da je uključen u svakodnevne razgovore o oslobađanju talaca koje drži Hamas i vjeruje da će se to dogoditi. “Držite se, dolazimo”, rekao je Bajden u Bijeloj kući na pitanje novinara kakva je njegova poruka članovima porodica talaca.

Izraelska vojska je u ponedjeljak objavila snimak i fotografije na kojima je navodno oružje Hamasa u podrumu druge bolnice Rantisi, za liječenje djece oboljele od kancera. Hamas tvrdi da su fotografije namještene.

Sa sahrane izraelskog vojnika koji je ubijen na sjeveru Gaze
Sa sahrane izraelskog vojnika koji je ubijen na sjeveru Gazefoto: Reuters

Oružano krilo Hamasa je saopšilo da je spremno da oslobodi do 70 žena i djece koje drže u Gazi u zamjenu za petodnevnu obustavu vatre. Portparol Brigade Al-Kasam Abu Ubaida je rekao da je Izrael tražio oslobađanje 100 osoba.

Rođaci nekih od talaca krenuli su iz Tel Aviva na petodnevni protestni marš ka Jerusalimu da mole za veću akciju vlade da ih oslobodi.

Juval Haran, iz Kibuca Beeri, gdje su borci Hamasa ubili veliki broj civila, uključujući njegovog oca, rekao je da maršira iz očaja da izdejstvuje slobodu za sedam članova porodice.

“Taoci u Gazi nemaju vremena. Ni mi nemamo vremena i 39 dana smo u beskrajnoj strepnji. Proživljavamo ovaj bol svaki trenutak. I ne mogu da sjedim i čekam. Moraju odmah da se vrate kući”, rekao je Haran.

Nove sankcije Hamasu

SAD i Velika Britanija su juče uvele novu rundu sankcija Hamasu kako bi prekinule finansiranje te militantne palestinske grupe.

Vašington je objavio treću rundu kaznenih mjera od napada prošlog mjeseca, ciljajući ključne zvaničnike Hamasa i mehanizme putem kojih Iran pruža podršku Hamasu i njegovom savezniku, Palestinskom islamskom džihadu.

Britanija je dodala sankcije za četvoricu visokih vođa Hamasa i dvojicu finansijera, uključujući političkog lidera te grupe u Gazi i komandanta njenog vojnog krila.

Bonus video: