Si: Kina i Japan treba na odgovarajući način da riješe sporove

Kineski predsjednik je pozvao Tokio i Peking da grade mirne bilateralne odnose, uprkos teritorijalnim i istorijskim sporovima

4982 pregleda 0 komentar(a)
Kišida i Si Đinping, Foto: Reuters
Kišida i Si Đinping, Foto: Reuters

Kina i Japan treba "na odgovarajući način da upravljaju sporovima", izjavio je kineski predsjednik Si Đinping japanskom premijeru Fumiju Kišidi tokom sastanka u Kaliforniji, prenijeli su kineski mediji.

Dvije zemlje, sa vezama koje su još uvijek obilježene japanskom invazijom na kinesku teritoriju u prošlom vijeku, „moraju da se usredsrede na svoje zajedničke interese i na odgovarajući način da upravljaju sporovima“, rekao je Si, javila je CCTV.

Tokom sastanka organizovanog u San Francisku, kineski predsjednik je pozvao Tokio i Peking da grade mirne bilateralne odnose, uprkos teritorijalnim i istorijskim sporovima.

„Miran suživot, trajno prijateljstvo koje obuhvata generacije, obostrano korisna saradnja i zajednički razvoj su dobri pravci koji služe suštinskim interesima kineskog i japanskog naroda“, rekao je Si.

Od potpisivanja Ugovora o miru i prijateljstvu između Japana i Kine 1978. godine, bilateralni odnosi su, „uprkos teškoćama, održali dinamiku razvoja, donoseći dobrobit narodima dvije zemlje“, dodao je kineski predsjednik.

Veze između dvije zemlje „takođe su odigrale pozitivnu ulogu u promovisanju regionalnog mira, razvoja i prosperiteta“, rekao je Si.

Kina je bila jedna od najvećih žrtava japanskog ekspanzionizma u azijsko-pacifičkom regionu između kraja 19. vijeka i 1945. godine.

Istorijski sporovi nastavljaju da hronično truju njihove bilateralne odnose, posebno sa porastom japanskog nacionalizma od ranih 2000-ih.

Nenaseljena ostrva u Istočnom kineskom moru, nazvana ostrva Senkaku u Japanu i ostrva Diaoju u Kini, još su jedan izvor napetosti između dvije zemlje, jer obje zemlje smatraju da polažu pravo na suverenitet nad tom teritorijom.

Kišida je sa svoje strane rekao da je Japan „duboko zabrinut“ ;zbog kineske vojne aktivnosti u azijsko-pacifičkom regionu i njene saradnje sa Moskvom, prenijeli su japanski mediji.

Si i Kišida su se sastali u San Francisku na marginama samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).

Bonus video: