Prvi susret nakon četiri godine: Zvaničnici Južne Koreje, Japana i Kine o oživljavanju saradnje

Japan, Kina i Južna Koreja zajedno čine oko 25 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda

4035 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak ministara spoljnih poslova Južne Koreje, Japana i Kine u južnokorejskom gradu Busanu, Foto: Reuters
Sastanak ministara spoljnih poslova Južne Koreje, Japana i Kine u južnokorejskom gradu Busanu, Foto: Reuters

Šefovi diplomatije Južne Koreje, Japana i Kine sastali su se danas kako bi razgovarali o održavanju trilateralnog samita lidera nakon četvorogodišnje pauze i jačanju saradnje između tri zemlje, izvijestila je agencija Asošijejted Pres (AP).

Tijesno ekonomski i kulturno povezani, Japan, Kina i Južna Koreja zajedno čine oko 25 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Međutim, kako prenosi AP, napori za jačanje trilateralne saradnje često su nailazili na prepreke zbog pitanja koja uključuju istorijske sporove, između ostalog i zbog strateškog nadmetanja između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Na sastanku u južnokorejskom gradu Busanu, ministri spoljnih poslova tri zemlje trebalo je da razmijene mišljenja o pripremama za ponovno pokretanje trilateralnog samita, načinima unaprjeđenja saradnje i drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje.

U septembru su se visoki zvaničnici triju zemalja složili da ponovo započnu trilateralni samit "u najskorije moguće vrijeme".

Pošto su 2008. godine održali svoj prvi trilateralni samit, lideri tri zemlje trebalo je da se sastaju svake godine. Međutim, samit nije održan od 2019. godine.

Odnosi Južne Koreje, Japana i Kine opterećeni su kompleksnim, osjetljivim pitanjima, prenosi agencija AP.

Južna Koreja i Japan su ključni vojni saveznici SAD, a domaćini su za ukupno 80.000 američkih vojnika. Njihovo nedavno nastojanje da pojačaju trilateralnu bezbjednosnu saradnju sa SAD razbijesnelo je Kinu, koja je izuzetno osjetljiva na potezeza koje smatra da za cilj ima obuzdavanje njenih ambicija da bude dominantnan faktor u Aziji.

Međutim, pojedini posmatrači navode da bi činjenica da su kineski predsjednik Si Đinping i predsjednik SAD Džo Bajden postigli pomirljiv ton na svom prvom sastanku licem u lice u godinu dana ranije ovog mjeseca, obezbijedila Seulu, Tokiju i Pekingu diplomatski prostor za manevrisanje kako bi pronašli način da ožive trilateranu saradnju.

"Pošto se međunarodno društvo nalazi na istorijskoj prekretnici, jer se suočava sa velikim izazovima i promenama, nadamo se da ćemo razgovarati o strateškom značaju saradnje Japana, Kine i Južne Koreje", rekla je japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava novinarima 24. novembra.

Japanski zvaničnici rekli su da će se na sastanku ministara spoljnih poslova u nedjelju razgovarati o nedavnom lansiranju sjevernokorejskog špijunskog satelita i rusko-ukrajinskom ratu, kao i o nastavku trilateralnog samita. Zvaničnici su rekli da se nakon sastanka ne očekuje zajednička izjava.

Posle sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u subotu 25. novembra, Kamikava je rekla da je obnovila zahtjev Japana da Kina ukine zabranu uvoza morske hrane iz Japana kao odgovor na tokijsko ispuštanje prečišćene radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušina pogođene cunamijem.

Vang je, sa svoje strane, rekao da se Kina protivi "neodgovornoj akciji" Japana za ispuštanje otpadnih voda i pozvao na nezavisni mehanizam za praćenje procesa, navelo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Odnosi između Južne Koreje i Japana ozbiljno su se pogoršali proteklih godina zbog problema koji potiču od japanske kolonizacije Korejskog poluostrva 1910-1945.

Međutim, posljednjih mjeseci došlo je do otopoljavanja odnosa nakon što su dvije zemlje preduzele niz koraka kako bi prevazišle istorijske sporove i unaprijedile bilateralnu saradnju suočene sa nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Nuklearne aktivnosti Sjeverene Koreje i često ispaljivanje raketa predstavljaju veliku bezbjednosnu pretnju po Južnu Koreju i Japan.

Peking se, pak, kao jedan od glavnih saveznika Pjongjanga, suočava sa optužbama da izbjegava punu primjenu sankcija Ujedinjenih nacija prema Sjevernoj Koreji i da tajno šalje pomoć kako bi pomogla svom siromašnom susjedu da opstane i nastavi da služi kao bedem protiv uticaja SAD na Korejskom poluostrvu.

Bonus video: