BLOG Hamas: Oslobodićemo sve zarobljene izraelske vojnike u zamjenu za oslobađanje svih Palestinaca

Rat Izraela i Hamasa - 54. dan

21384 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2023. 23:03h
Završeno
22:57h

Visoki zvaničnik Hamasa nagovijestio je večeras da je ovaj palestinski islamistički pokret spreman da oslobodi sve izraelske vojnike koje je zarobio u zamjenu za sve Palestince zatočene u Izraelu.

"Spremni smo da oslobodimo sve vojnike u zamjenu za sve naše zatvorenike", rekao je Basem Naim, visoki zvaničnik Hamasa.

Naim, inače bivši ministar zdravlja u Gazi, izjavio je ovo na konferenciji za novinare u južnoafričkom gradu Kejptaunu.

(BETA)

21:55h

Izraelska vojska saopštila je danas da je palestinski Hamas počeo sa oslobađanjem 12 talaca iz pojasa Gaze predviđenih za danas prema dogovorenom planu.

Vojska je navela da su prva dva taoca, dvije žene rusko-izraelske nacionalnosti prebačena u Egipat večeras, a očekuje se da će još deset talaca uskoro biti oslobođeni.

Radi se o oslobađanju šeste grupe talaca prema sporazumu o primirju između Izraela i Hamasa. Izrael treba da oslobodi oko 30 palestinskih zatvorenika kasnije danas.

Dvije žene stare 50 i 73 godine stigle su u Egipat preko prelaza Rafa, javili su egipatski mediji, prenosi Frans pres.

Prema kancelariji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua one su ranije danas predate Međunarodnom komitetu crvenog krsta (ICRC).

Hamas je već u nedjelju oslobodio 25-ogodišnjeg mladića s državljanstvom Izraela i Rusije, kako je tada naveo, kao zahvalnost za podršku koju ruski predsjednik Vladimir Putin pruža palestinskoj "stvari".

Oslobađanje stranaca talaca je "izvan okvira sporazuma o primirju" Izraela i Hamasa.

Produženo primirje treba da istekne rano u četvrtak. Međunarodni posrednici rade na tome da ga produže za dodatnih nekoliko dana da bi omogućili dalje oslobađanje talaca.

Hamas je zarobio oko 240 talaca 7. oktobra kada je izvršio napad na tle Izraela koji je izazvao rat. Posle najnovijih oslobađanja, vjeruje se da se još oko 150 tlaca drži u Gazi.

Izrael je pozdravio oslobađanje desetine talaca posljednjih dana i kaže da je spreman da zadrži primirje ako Hamas nastavi da oslobađa taoce. Ipak izraelski premijer Benjamin Netanjahu je naglasio danas da će Izrael nastaviti svoju kampanju da eliminiše Hamas koji je na vlasti u Gazi posljednjih 16 godina i koji je organizovao napad na Izrael koji je pokrenuo rat.

(BETA)

18:43h

Pet prijevremeno rođenih beba pronađeno je mrtvo u bolnici u gradu Gazi, koji je bio epicentar borbi pre stupanja na snagu primirja između Izraela i Hamasa, objavio je danas portparol ministarstva zdravlja Hamasa.

Do prekida borbi, u petak kada je stupilo primirje na snagu, bolnice najvećeg grada u palestinskoj enklavi bile su na meti izraelskih napada. Prema navodima ljekara više bolnica je evakuisano, a nekoliko njih po naređenju izraelske vojske.

"Okupacione snage ostavile su pet prijevremeno rođenih beba u jedinici intenzivne njege u bolnici al Nasr, jednoj od glavnih pedijatrijskih bolnica u Gazi", rekao je doktor Ašraf al Kidreh.

Vojnici su zabranili ljekarima i članovima porodica nedonoščadi da se približe i kada su ljekari mogli da uđu u utorak uveče pronašli su njihova djelimično raspadnuta tijela.

Izraelska vojska nije željela odmah da komentariše, navodi Frans pres.

Cio svijet je sredinom novembra pratio sudbinu 39 prijevremeno rođenih beba u drugoj bolnici u Gazi, bolnici al Šifa, koju je izraelska vojska opkolila i napala.

Osam od tih beba je umrlo zbog nedostatka struje potrebne za inkubatore. Njih dvadeset osam je evakuisano u Egipat gdje su prebačene u bolnicu, mnoge bez svojih porodca, neke su siročići, dok roditeljima drugih nije odobren ulazak u Egipat, prema navodima UN.

Tri bebe koje su bile suviše slabe da se prebacuju hospitalizovane su u ustanovi na jugu pojasa Gaze.

(BETA)

09:20h

Pet naoružanih palestinskih grupa pridružilo se Hamasu u smrtonosnom napadu na Izrael 7. oktobra poslije zajedničke obuke u vojnim vježbama održavanim od 2020. godine, prema analizi BBC-ja.

08:02h

Primirje između Izraela i Hamasa ušlo je u šesti dan i očekuje se nova razmjena izraelskih talaca za palestinske zatvorenike kasnije danas, dok međunarodni posrednici pokušavaju da se postigne trajni prekid vatre.

Kabinet izraelskog premijera Baenjamina Netanjahua je saopštio da je primio listu imena otetih Izraelaca koje Hamas namjerava danas da oslobodi.

Biće to šesta grupa oslobođenih talaca u okviru privremenog primirja.

Svakog dana od petka Hamas je oslobađao oko deset žena i djece otetih u napadima na jug Izraela 7.oktobra, a Izrael je zauzvrat puštao na slobodu tri puta više palestinskih zatvorenika, žena i muškaraca maloljetnika.

Dvanaest talaca (deset Izraelaca, Tajlanđanin i Filipinka) i 30 palestinskih zatvorenika oslobođeno je sinoć.

Porodice talaca koji će danas, drugog dana produženog primirja, biti pušteni su već obaviještene, javljaju izraelski mediji.

Sporazum o primirju, postignut zahvaljujući posredovanju Katara, uz podršku SAD i Egipta, omogućio je da se do sada oslobodi 60 izraelskih talaca i 180 palestinskih zatvorenika.

Izvan sporazuma oslobođen je 21 strani talac, većinom Tajlanđani koji žive u Izraelu.

Izraelske vlasti procjenjuju da je oko 240 osoba oteto i odvedeno u Gazu 7. oktobra u napadima bez presedana ekstremista iz palestinske islamske organizacije u kojima je ubijeno preko 1.200 osoba u Izraelu.

Ta zemlja je zaprijetila da će uništiti Hamas i izraelska vojska je opkolila i počela da bombarduje malu palestinsku enklavu, a kasnije je pokrenula kopnenu ofanzivu.

Po podacima vlade Hamasa poginulo je gotovo 15.000 Palestinaca, među njima oko 6.000 djece.

Prvo četvorodnevno primirje je stupilo na snagu u petak, a potom je produženo za još dva dana do četvrtka u 7.00 sati po lokalnom vremenu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je primirje označio "tračkom nade i humanosti usred ratne tame".

Posrednici u međuvremenu pokušavaju da produže primirje i da se razmjena zatočenika nastavi poslije četvrtka.

Očekuje se da državni sekretar Entoni Blinken dođe u Izrael i na Zapadnu obalu ove nedjelje.

"Naš glavni cilj u ovo vrijeme i naša nada je da postignemo trajno primirje koje će voditi do daljih pregovora i na kraju do okončanja rata", rekao je ministar spoljnih poslova Katara Madžed al Aslani.

Za sada se primirje može produžiti za jedan dan za svakih deset talaca koje Hamas garantuje da će osloboditi.

Neizvjesno je, međutim, da li može da traje više od 10 dana, koliko je predviđeno po prvobitnom sporazumu.

Produženje primirja omogućilo je isporuku nove pomoći stanovnicima Pojasa Gaze, koju je Izrael bombardovao sedam nedjelja.

(BETA)

07:32h

Rat Izraela i Hamasa - 54. dan.

Izrael je sinoć, petog dana privremenog primirja u ratu s palestinskim Hamasom, oslobodio 30 Palestinaca koje je držao u zatvorima.

Prethodno je u sklopu dogovora Hamas oslobodio 12 talaca iz grupe koju drži u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Ta razmjena je dio tekućeg primirja dvije zaraćene strane i dok posrednici u Kataru pokušavaju da produže primirje i poslije srijede. Prvobitni četvorodnevni prekid vatre, koji je istekao juče, produžen je za dva dana.

Izraelska vojska je sinoć saopštila da je u Egipat stiglo 12 talaca koje je iz Pojasa Gaze oslobodio palestinski Hamas.

Vojska je saopštila da su to 10 Izraelaca i dva stranca.

Hamas je sinoć oslobodio devet žena i jednog 17-godišnjaka, saopštila je izraelska vojska.

Taoci će najprije u bolnice u Izraelu, gdje će se sastati s rođacima.

(BETA)

Bonus video: