Odobrena izgradnja stambenih objekata u novoj izraelskoj koloniji na području okupiranog Istočnog Jerusalima

Ovo "novo naselje" sa 1.738 stambenih jedinica, mora jednom svojom polovinom biti locirano u anektiranom i okupiranom istočnom Jerusalimu, navodi "Mir sada" u saopštenju za javnost

4928 pregleda 0 komentar(a)
Istočni Jerusalim (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Istočni Jerusalim (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Lokalna samouprava Jerusalima dala je konačno odobrenje za izgradnju stambenih objekata u novoj izraelskoj koloniji na području istočnog Jerusalima, saopštila je danas nevladina organizacija Pis Nau ili "Mir sada" (Peace Now).

Ovo "novo naselje" sa 1.738 stambenih jedinica, mora jednom svojom polovinom biti locirano u anektiranom i okupiranom istočnom Jerusalimu, navodi "Mir sada" u saopštenju za javnost.

"Da nije bilo rata" Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, davanje dozvole za novo naselje "podiglo bi veliku buku. To je veoma problematičan projekat po kontinuitet palestinske države između juga Zapadne obale i Istočnog Jerusalima", rekla je za AFP zvaničnica "Mir sada" Hagit Ofran.

"Iako se otprilike polovina planirane površine (naselja) nalazi iza Zelene linije (tj. u okupiranom i pripojenom dijelu grada, ukazuje AFP), a druga polovina unutar Zelene linije, njena strateška lokacija između okruga Givat Hamatosa i Har Homa čini je posebno problematičnim sa političke tačke gledišta", naglašava nevladina organizacija u današnjem saopštenju za javnost.

Zelena linija označava liniju primirja iz 1949. godine, koja je na kraju prvog izraelsko-arapskog rata uspostavila podjelu grada na Zapadni Jerusalim, kojim upravlja Izrael, i istočni Jerusalim, kojim je upravljao Jordan sve dok ga Izrael nije preoteo u ratu iz 1967. godine.

Jerusalim, sveti grad za tri monoteističke religije, ključno je pitanje u izraelsko-palestinskom sukobu.

Grad je u stvari glavni grad Izraela, a Palestinci žele da ga učine prijestonicom sopstvene države kojoj teže.

Oko 200.000 Izraelaca živi u istočnom Jerusalimu, gdje takođe živi 300.000 Palestinaca, podaci su nevladine organizacije Ir Amim.

Izraelska kolonizacija, nezakonita po međunarodnom pravu, nastavljena je pod svakom izraelskom vladom nakon rata iz 1967. godine

Bonus video: