Fon der Lajen i Mišel sa Si Đinpingom u Pekingu razgovarali o razlikama i političkom povjerenju

"Kina je najvažniji trgovinski partner EU", rekla je Fon der Lajen i dodala da "očigledno postoje neravnoteže i razlike koje se moraju razmotriti"

2534 pregleda 1 komentar(a)
Mišel i Fon der Lajen sa Si Đinpingom u Pekingu, Foto: Printscreen YouTube
Mišel i Fon der Lajen sa Si Đinpingom u Pekingu, Foto: Printscreen YouTube

Predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen izjavila je danas da je potrebno razmotriti "neravnoteže i razlike" između Evropske unije (EU) i Kine.

Fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel sastali su se sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom u Pekingu.

"Kina je najvažniji trgovinski partner EU", rekla je Fon der Lajen i dodala da "očigledno postoje neravnoteže i razlike koje se moraju razmotriti".

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je na "zajednički odgovorimo na globalne izazove i zajednički rad na promovisanju stabilnosti i prosperiteta u svijetu".

"Kina i EU treba da budu partneri u okvirima obostrano korisne saradnje", dodao je kineski predsjednik, ističući važnost "političkog povjerenja" između partnera.

Šarl Mišel je uvjerio da EU želi "stabilan i obostrano profitabilan odnos sa Kinom".

Naravno, kako je dodao, EU će promovisati evropske vrijednosti, uključujući ljudska prava i demokratiju.

Samit, prvi lice u lice u više od četiri godine, održan je u trenutku obnove diplomatskih odnosa Brisela i Pekinga, na kraju pandemije kovida-19 koja je izolovala Kinu od ostatka svijeta.

Bonus video: