Sud u Vašingtonu razmatra da li Tramp ima imunitet za djela dok je bio predsjednik

"Odobravanje krivičnog gonjenja predsjednika zbog službenog djelovanja bi otvorilo 'Pandorinu kutiju', od čega se ova država možda nikada neće oporaviti", rekao je D. Džon Sauer, Trampov advokat

5076 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, crtež iz sudnice, Foto: Reuters
Tramp, crtež iz sudnice, Foto: Reuters

Donald Tramp se danas, prvi put poslije nekoliko mjeseci, vratio u zgradu Federalnog suda u Vašingtonu, jer su njegovi advokati podnijeli žalbu tvrdeći da kao bivši predsjednik SAD ima imunitet i ne može da bude krivično gonjen po optužbi da je planirao nasilno obaranje rezultata izbora 2020. godine.

"Odobravanje krivičnog gonjenja predsjednika zbog službenog djelovanja bi otvorilo 'Pandorinu kutiju', od čega se ova država možda nikada neće oporaviti", rekao je D. Džon Sauer, Trampov advokat.

Rezultat ovog slučaja će imati velike posljedice za veliki krivični postupak protiv Trampa, ali i za šire, do sada nerazmotreno, pravno pitanje da li bivši predsjednik može da bude krivično gonjen za djela počinjena dok je bio na dužnosti.

To će takođe vjerovatno postaviti teren za dalje žalbe pred Vrhovnim sudom SAD, koji je prošlog mjeseca odbio zahtjev za razmatranje te teme dok se ne oglasi jedan niži sud, ali bi ipak mogao da se uključi kasnije.

Tramp pred sudom u Vašingtonu
Tramp pred sudom u Vašingtonufoto: Reuters

Za specijalnog tužioca Smita i njegov tim od važnosti je da odluka bude donijeta brzo jer žele da se slučaj koji je pauziran od kada je podnijeta žalba, dobije na sudu prije predsjedničkih izbora u novembru.

Međutim, Trampovi advokati, pored toga što traže da se slučaj odbaci, nadaju se da će imati koristi od dugotrajnog žalbenog procesa koji bi mogao da odloži suđenje daleko nakon zakazanog datuma početka za 4. mart, i to možda sve do poslije izbora.

Ističući važnost za obje strane, Tramp, mogući kandidat opozicionih republikanaca na predsjedničkim izborima 2024, prisustvovao je danas sudskim raspravama. To je njegovo prvo pojavljivanje pred sudom u Vašingtonu, jednom od četiri grada u kojima se suočava sa krivičnim gonjenjem i potencijalnim suđenjima, od njegovog suđenja u avgustu.

Tramp je najavio da bi mogao da iskoristi situaciju da sebe prikaže kao žrtvu politizovanog pravosudnog sistema. Iako nema dokaza da je predsjednik Džozef Bajden imao bilo kakav uticaj na slučaj, Trampov argument mogao bi da odjekne kod republikanskih glasača.

Bivši predsjednici uživaju širok imunitet od tužbi za radnje preduzete u okviru njihovih zvaničnih dužnosti u Bijeloj kući. Ali, pošto nijedan bivši predsjednik prije Trampa nikada nije bio optužen, sudovi se nikada ranije nisu bavili pitanjem da li ta zaštita sprečava i krivično gonjenje.

Smitov tim je rekao da predsjednici nemaju pravo na apsolutni imunitet i da djela za koja je Tramp optužen nisu zvanične dužnosti predsjednika.

"Imunitet od krivičnog gonjenja bio bi posebno opasan tamo gdje se, kao ovdje, tvrdi da je bivši predsjednik učestvovao u kriminalnom ponašanju sa ciljem da poništi rezultate predsjedničkih izbora kako bi ostao na funkciji duže od predviđenog roka", napisao je Smitov tim.

Slučaj se vodi u američkom Apelacionom sudu za okrug D.C. pred sudijama Džej Mišel Čajlds i Florens Pan, obje imenovane od Bajdena, demokrate, i Karen LeKraft Henderson, koju je postavio predsednik Džordž H.V. Buš, republikanac.

Bonus video: