SAD i Velika Britanija odbile jedan od najvećih napada Huta na Crvenom moru

Huti, koje podržava Iran, izveli su napad iako je za danas zakazana sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji će osuditi napade i tražiti njihovo zaustavljanje

8077 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih napada Huta na Crvenom moru, Foto: REUTERS
Sa jednog od prethodnih napada Huta na Crvenom moru, Foto: REUTERS

Jemenski pobunjenici Huti izveli su prošle noći jedan od najvećih napada na brodove u Crvenom moru, ali su američka i britanska mornarica oborile sve bespilotne letjelice i projektile.

Vojne vlasti su saopštile da nema štete i da nema povrijeđenih, prenosi Gardijan.

Huti, koje podržava Iran, izveli su napad iako je za danas zakazana sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji će osuditi napade i tražiti njihovo zaustavljanje.

Pobunjenici kažu da njihovi napadi imaju za cilj da zaustave izraelski rat na Hamas u pojasu Gaze.

Međutim, brodovi koje gađaju imaju sve manji ili nikakav odnos sa Izraelom, a napadi ugrožavaju jedan od ključnih svjetskih trgovinskih puteva koji povezuju Aziju i Bliski istok sa Evropom.

Napad se dogodio kod jemenskih lučkih gradova Hodeida i Mokha, navodi privatna obavještajna firma Ambrei.

Komanda američke vojske saopštila je da je "složeni napad" koji su izveli Huti uključivao bespilotne letjelice koje nose bombe, protivbrodske krstareće rakete i jednu protivbrodsku balističku raketu.

"Ovo je 26. napad Huta na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru od 19. novembra. Plovilima se savjetuje da budu oprezni u tranzitu i prijave svaku sumnjivu aktivnost", saopštila je američka Komanda.

Bonus video: