SAD izvele novi napad, Huti kažu da nije bilo povrijeđenih i obećavaju "snažan i efikasan" odgovor

Portparol Huta Mohamed Abdulsalam rekao je za Rojters da američki udari na Jemen, uključujući i posljednji na vojnu bazu u Sani, nisu imali značajan uticaj na sposobnosti Huta da nastave da sprečavaju prolazak brodova povezanih sa Izraelom kroz Crveno i Arapsko more

6351 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2024. 11:20h

Zvaničnik jemenske grupe Huti rekao je danas da nije bilo povrijeđenih u posljednjem napadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) snage Huta u glavnom gradu Jemena, Sani, i obećao "snažan i efikasan" odgovor, prenosi agencija Rojters.

"Nije bilo povrijeđenih, materijalnih ili ljudskih gubitaka", rekao je Nasruldin Amer za Al Džaziru.

Portparol Huta Mohamed Abdulsalam rekao je za Rojters da američki udari na Jemen, uključujući i posljednji na vojnu bazu u Sani, nisu imali značajan uticaj na sposobnosti Huta da nastave da sprečavaju prolazak brodova povezanih sa Izraelom kroz Crveno i Arapsko more.

Američke snage izvele su u subotu rano ujutro napad na radarsku lokaciju Huta u Jemenu, saopštila je američka vojska u petak uveče, dodajući da je najnovija akcija imala za cilj da degradira sposobnost ove šiitske grupe da napadne pomorska plovila.

"Ovaj udar je izveo USS Carnei (DDG 64) koristeći rakete za kopnene napade Tomahavk i predstavljao je nastavak akcije na određeni vojni cilj povezan sa udarima izvedenim 12. januara osmišljenim da degradiraju sposobnost Huta da napadnu pomorska plovila, uključujući komercijalne brodove", navela je američka Centralna komanda u saopštenju na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru.

Novinari agencije AP u Sani, glavnom gradu Jemena, javili su da su čuli jednu jaku eksploziju.

Šef Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta, Muhamed Ali al-Huti, je u govoru na velikom protestu u Sani, kritikovao SAD i Veliku Britaniju zbog njihove "agresije" i pokretanja vazdušnih napada u noći između četvrtka i petka.

On je pozvao Amerikance i Britance da se "vrate u svoju zemlju" i fokusiraju se na rješavanje problema rasizma, a ne na zaštitu izraelskih brodova.

Al-Huti je savjetovao tim zapadnim državama da obrate pažnju na nedavno upozorenje lidera pokreta Huti, Abdula-Malika al-Hutija, da će svaki napad na Jemen naići na snažan odgovor.

Bonus video: