Neki izraelski taoci, tokom zatočeništva u Gazi, dobili državljanstvo Mađarske

"Briga za mađarske građane i one koji imaju mađarsko porijeklo, gdje god da su u svijetu, prioritet je broj jedan mađarske vlade", rekao je mađarski zvaničnik

3311 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta u izraelskom gradu Beriju, na kojem je traženo oslobađanje talaca, Foto: Reuters
Sa protesta u izraelskom gradu Beriju, na kojem je traženo oslobađanje talaca, Foto: Reuters

Neki izraelski taoci dobili su državljanstvo Mađarske i izdati su im mađarski pasoši, iako su još uvek zatočeni u Gazi, potvrdio je jedan visoki zvaničnik mađarske vlade.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je državljanstvo dato taocima kako bi imali dodatnu zaštitu, prenio je CNN.

Kako je naveo, državljanstvo je dato taocima, u saradnji sa izraelskom vladom.

Nije međutim rekao ko su taoci koji su dobili državljanstvo Mađarske, kao ni kada je to učinjeno, niti za koliko njih.

"Briga za mađarske građane i one koji imaju mađarsko porijeklo, gdje god da su u svijetu, prioritet je broj jedan mađarske vlade", rekao je mađarski zvaničnik.

U međuvremenu izvori bliski pregovorima o oslobađanju talaca, koje drži palestinski islamistički pokret Hamas u Gazi, kažu da je postignut postepen napredak, koji bi mogao da označi kraj višenedjeljnog zastoja, poslije 100 dana ratovanja, prenosi britanski Gardijan.

Proteklih dana objavljeni su novi detalji o dogovoru da se omogući dostava ljekova taocima, zajedno s povećanjem humanitarne pomoći Gazi.

Palestinski ekstremisti, predvođeni Hamasom, oteli su oko 250 građana Izraela, tokom napada 7. oktobra. Najmanje 130 ih je još uvijek zatočeno, a njihova sudbina je neizvjesna.

Porodice talaca vode kampanju kako bi podstakli Vladu Izraela da pojača napore za oslobađanje i upozoravaju da su mnogi od zatočenih slabog zdravlja, a neki su i ranjeni.

Bonus video: