Ujedinjene nacije traže pristup izraelskoj luci Ašdod za dopremanje pomoći Gazi

Pristup toj luci apsolutno je neophodan humanitarnim agencijama, naveli su zvaničnici Svjetskog programa za hranu, Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije

2373 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Tri agencije Ujedinjenih nacija zatražile su danas od Izraela da odobri pristup njegovoj luci Ašdod, da bi mogli da dostave humanitarnu pomoć Pojasu Gaze, gdje su Palestinci pogođeni velikim nestašicama.

Pristup toj luci apsolutno je neophodan humanitarnim agencijama, naveli su zvaničnici Svjetskog programa za hranu (WFP), Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u zajedničkom saopštenju.

Pristup luci Ašdod, koja se nalazi na oko 40 kilometara sjeverno od Pojasa Gaze, omogućiće dostavu mnogo veće količine pomoći i poslije toga njeno direktno slanje kamionima ka oblastima na sjeveru Gaze, koje su teško pogođene i gdje je malo konvoja uspjelo da stigne, navodi se u saopštenju.

Regionalna direktorica Svjetskog programa za hranu za Bliski istok Korin Flajšer rekla je da bi otvaranje luke Ašdod smanjilo potrebno vrijeme za dostavu pomoći za transport hrane stanovnicima Gaze sa sjevera.

"Gotovo svi Palestinci u Gazi preskaču obroke svakog dana i brojni odrasli se žrtvuju da bi djeca mogla da jedu", navele su tri agencije i podsjetile da se trenutno pomoć šalje preko samo dva granična punkta.

Rat između Izraela i Hamasa započet 7. oktobra poslije napada Hamasa na Izrael, izazvao je humanitarnu katastrofu za oko 2,4 miliona stanovnika Gaze koji imaju nestašicu svega neophodnog od hrane, do vode, goriva i ljekarske njege.

Izrael je u decembru odobrio privremeno slanje pomoći Gazi preko svog južnog graničnog prelaza Kerem Šalom, čime je otvorena nova ruta za snabdijevanje poslije više nedelja pritisaka, pored do tada jedine rute, preko prelaza Rafah na egipatskoj granici.

Bonus video: