SAD ponovo napale jemenske pobunjenike Pokreta Huti

Jemenski pobunjenici povećali su posljednjih nedjelja napade u Crvenom moru na brodove za koje sumnjaju da su povezani sa Izraelom, tvrdeći da djeluju solidarno sa Palestincima u Gazi gdje se vodi rat između Izraela i palestininskog islamističkog pokreta Hamas

1969 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

SAD su uništile četiri balističke rakete koje su pobunjenici Pokreta Huti iz Jemena spremali za napad na brodove.

Centralna komanda SAD saopštila je da su uništene rakete koje su predstavljale neposrednu prijetnju za trgovačke i brodove američke mornarice u regionu.

Američki napad dogodio se nakon što su Huti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za raketni napad na grčki teretni brod koji je Crvenim morem plovio pod zastavom Malte.

Jemenski pobunjenici povećali su posljednjih nedjelja napade u Crvenom moru na brodove za koje sumnjaju da su povezani sa Izraelom, tvrdeći da djeluju solidarno sa Palestincima u Gazi gdje se vodi rat između Izraela i palestininskog islamističkog pokreta Hamas.

Zbog napada na brodove u toj pomorskoj zoni važnoj za međunarodnu pomorsku trgovinu, SAD i Velika Britanija su u petak i subotu izvršili udare na Hute u Jemenu, a oni su uzvratili juče ispaljujući raketu na američki teretni brod, u napadu u kome nije bilo ranjenih ni veće štete.

Bonus video: