Pakistan opozvao ambasadora u Teheranu, nakon što je u vazdušnim napadima Irana stradalo dvoje djece

Iran je u utorak izveo vazdušne napade u provinciji Baludžistan, na jugozapadu Pakistana, tvrdeći da su cilj baze militantne sunitske separatističke grupe

4115 pregleda 0 komentar(a)
Yastave Pakistana i Irana(ilustracija), Foto: Shutterstock
Yastave Pakistana i Irana(ilustracija), Foto: Shutterstock

Pakistan je opozvao ambasadora u Teheranu, nakon što je u vazdušnim napadima Irana stradalo dvoje djece.

Iran je u utorak izveo vazdušne napade u provinciji Baludžistan, na jugozapadu Pakistana, tvrdeći da su cilj baze militantne sunitske separatističke grupe.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Pakistan je osudio napad kao "očigledno kršenje" vazdušnog prostora te države i saopštio da je u napadu ubijeno dvoje djece.

"Sinoćnje ničim izazvano i očigledno kršenje suvereniteta Pakistana od strane Irana predstavlja kršenje međunarodnog prava, kao i ciljeva i principa povelje Ujedinjenih nacija", rekla je portparolka pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova Mumtaz Zahra Baloh.

Militantna grupa Džaiš al Adl (Vojska pravde), koja se proširila širom Avganistana, Irana i Pakistana, zalaže se za nezavisan Beludžistan.

Odnosi Irana i nuklearno naoružanog Pakistana već dugo su opterećeni sumnjama zbog napada militanata.

Iranski napad, kako je navela RSE, prijeti da dodatno podstakne nasilje na Bliskom istoku koji je već destabilizovan ratom Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Bonus video: