Sudija zaprijetio da će izbaciti Trampa iz sudnice zbog glasne priče tokom iskaza tužiteljke

Sudija Luis Kaplan rekao je bivšem američkom predsjedniku da će mu se ukinuti pravo da prisustvuje suđenju ako bude nastavio da ga remeti, piše AP, prenosi Glas Amerike

10757 pregleda 5 komentar(a)
Skica iz sudnice: Tramp, Foto: Reuters
Skica iz sudnice: Tramp, Foto: Reuters

Donaldu Trumpu zaprijećeno je da će biti izbačen iz sudnice na Menhetnu u Njujorku u okviru građanske parnice, nakon što je više puta ignorisao upozorenje da se "stiša" dok je spisateljica I. Džin Kerol svjedočila da joj je uništio reputaciju nakon što ga je optužila za silovanje.

Sudija Luis Kaplan rekao je bivšem američkom predsjedniku da će mu se ukinuti pravo da prisustvuje suđenju ako bude nastavio da ga remeti, piše AP, prenosi Glas Amerike.

Poslije prvog upozorenja, pravna zastupnica I. Džin Kerol je rekla da se Tramp i dalje čuo kako komentariše pred svojim advokatima: "ovo je lov na vještice", i "ovo je stvarno prevara."

Skica iz sudnice: I. Džin Kerol
Skica iz sudnice: I. Džin Kerolfoto: Reuters

Advokatica Šon Kroli izjavila je da je Tramp mogao da se čuje kako "glasno govori neistine", dok je sjedio za stolom odbrane, često se naginjući da razgovara sa svojim advokatima.

Između ostalog, rekla je Kroli, bio je komentar da je dugogodišnja kolumnistkinja magazina Elle lagala o napadu i da joj se izgleda "vratilo pamćenje".

Ako su advokati I. Džin Kerol mogli da čuju Trumpa sa mjesta gdje su sjedjeli, na oko tri i po metra udaljenosti, porotnici su mogli da ga čuju takođe - izjavila je Kroli.

Ranije, dok porota nije bila u sudnici, Tramp je lupao šakom o sto kada je sudija ponovo odbio zahtjev njegovih advokata da se suđenje suspenduje u četvrtak, kako bi mogao da prisustvuje sahrani svoje tašte, Amalije Knavs na Floridi.

I. Džin Kerol (80) je bila prvi svjedok na suđenju u federalnom sudu u Menhetnu koji treba da odluči da li Tramp treba da joj plati odštetu zbog komentara koje je iznio dok je bio predsjednik, u junu 2019. godine, kada je kategorično demantovao da ju je napao, ili da je uopšte poznaje.

Na odvojenom suđenju prošle godine, porota je već zaključila da je Tramp seksualno napao Kerol 1996. godine, i da je kriv za klevetu zbog komentara koje je iznio u oktobru 2022.

Na ovom suđenju, sudija je uveo brojna ograničenja u svjetlu prethodne presude i zabranio ubacivanje političkog govora u sudski proces.

Trampova advokatica Alina Haba iznijela je brojne primjedbe u pokušaju da spriječi porotu da čuje detalje o seksualnom napadu.

"Platila sam najskuplju moguću cijenu", izjavila je Kerol, govoreći o šteti koju je Tramp nanio njenom ugledu.

Rekla je da Trampovi otrovni komentari o njoj nikada nisu prestali, ukazujući na više njegovih objava na društvenim mrežama proteklih dana, i dodala da njegova retorika izaziva bijes nepoznatih ljudi prema njoj, zato što tvrdi da ju je seksualno napao prije više decenija.

"Lagao je prošlog mjeseca. Lagao je u nedjelju. Lagao je juče. I došla sam ovdje da povratim svoju reputaciju", izjavila je Kerol.

Manje od godinu dana ranije, Kerol je bila u istoj situaciji, svjedočeći kako bi ubijedila porotu u nadi da će Tramp biti pozvan na odgovornost i prestati svoje česte verbalne napade na nju dok vodi predsjedničku kampanju.

Nekada, svjedočila je Kerol, bila je ugledna kolumnistkinja koja je pisala savjete čitaocima.

"Sada sam poznata kao lažov, prevarantkinja i ludača", kazala je.

Bonus video: