Crna Gora i još 23 države podržale dodatne napade na Hute

"Ovi udari su bili osmišljeni da poremete i degradiraju sposobnost Huta da nastave sa napadima na globalnu trgovinu i nevine pomorce iz cijelog svijeta, izbjegavajući pritom eskalaciju"

26082 pregleda 171 reakcija 119 komentar(a)
teretni brod "Galaksi lider" opkoljem čamcima Huta u Crvenom moru, fotografija objavljena 20. novembra2023., Foto: Reuters
teretni brod "Galaksi lider" opkoljem čamcima Huta u Crvenom moru, fotografija objavljena 20. novembra2023., Foto: Reuters

Dodatni udari oružanih snaga Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije na osam ciljeva u Područja Jemena pod kontrolom Huta u skladu su sa prirodnim pravom na individualnu i kolektivnu samoodbranu, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija (UN)

To se navodi u zajedničkoj izjavi vlada Crne Gore, Albanije, Australije, Bahreina, Kanade, Hrvatske, Češke, Danske, Estonije, Njemačke, Gvineje Bisao, Mađarske, Italije, Kenije, Letonije, Litvanije, Holandije, Novog Zelanda, Sjeverne Makedonije, Poljske, Republika Koreja, Rumunije, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

"Kao odgovor na kontinuirane nezakonite i nepromišljene napade Huta na plovila koja prolaze kroz Crveno more i okolne vodne puteve, oružane snage Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvele su dodatne udare na osam ciljeva u Područja Jemena pod kontrolom Huta u skladu sa inherentnim pravom na individualnu i kolektivnu samoodbranu, u skladu sa Poveljom UN. Ovi udari su bili osmišljeni da poremete i degradiraju sposobnost Huta da nastave sa napadima na globalnu trgovinu i nevine pomorce iz cijelog svijeta, izbjegavajući pritom eskalaciju", piše u saopštenju Bijele kuće.

Dodaje se da više od trideset napada koje su Huti izveli na komercijalne i pomorske brodove od sredine novembra predstavljaju prijetnju za sve zemlje koje se oslanjaju na međunarodnu pomorsku plovidbu.

"Osuđujemo ove napade i zahtijevamo da se oni prekinu. Takođe naglašavamo da oni koji Hute snabdijevaju oružjem za sprovođenje ovih napada krše Rezoluciju 2216 Savjeta bezbjednosti UN i međunarodno pravo. Međunarodni odgovor od 22. januara na kontinuirane napade Huti pokazao je zajedničku odlučnost da se podrže prava i slobode plovidbe i da se odbrani životi pomoraca od nezakonitih i neopravdanih napada", piše u saopštenju.

Bonus video: