Procurjeli podaci novinara koji prate rad predsjedništva Meksika, Obrador govorio da bi "volio da nestane" Institut

Službenik Nacionalnog instituta za transparentnost, pristup informacijama i zaštitu ličnih podataka zatražio je da se u roku od 72 sata objasni šta se dogodilo, kako bi novinari čiji su podaci procurjeli mogli da podnesu žalbe

3755 pregleda 0 komentar(a)
Obrador, Foto: Reuters
Obrador, Foto: Reuters

Organizacija koja se bavi zaštitom ličnih podataka u Meksiku zatražila je danas od odgovornih pojašnjenje nakon što su procurjeli lični podaci više od 300 novinara akreditovanih da prate aktivnosti u predsjedništvu Meksika.

Službenik Nacionalnog instituta za transparentnost, pristup informacijama i zaštitu ličnih podataka zatražio je da se u roku od 72 sata objasni šta se dogodilo, kako bi novinari čiji su podaci procurjeli mogli da podnesu žalbe.

Ukoliko institut ne dobije pojašnjenje, sam će razmotriti pokretanje istrage, prenijeli su meksički mediji.

To curenje podataka je u petak otkrio stručnjak za sajber bezbjednost Viktor Ruiz i to je izazvalo zabrinutost među braniocima slobode medija.

Dotični novinari su akreditovani za rad u predsjedništvu i prisustvuju dnevnim konferencijama za novinare predsjednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora, rekao je Ruiz, inače osnivač kompanije za sajber bezbjednost Silikn.

Prema njegovim riječima, u pojedinim fajlovima se pojavljuju adrese, fotografije i puna imena i prezimena novinara.

Medijska alijansa, koja okuplja nekoliko meksičkih novinskih kuća, zatražila je istragu "kako bi se utvrdilo da li je to hakerski napad ili zlonamjerno curenje informacija".

Predsjedništvo nije reagovalo na vijest.

Šef države, koji često napada novinare i medije koji kritikuju njegovu vladu, nedavno je rekao da bi "volio da nestane" Institut za transparentnost, pristup informacijama i zaštitu ličnih podataka, koje je inače nezavisno tijelo.

Lopez Obrador smatra da taj organ "ničemu ne služi".

Bonus video: