Huti tvrde da su ispalili rakete na američki razarač u Crvenom moru, Amerikanci da je jedna oborena

Portparol Huta u saopštenju koje prenosi televizija Al Masira naveo je da pobunjenička grupa svrstana uz Iran planira da nastavi da gađa američke i britanske vojne brodove u Crvenom moru u samoodbrani

6668 pregleda 1 komentar(a)
Pripadnik Huta, Foto: Reuters
Pripadnik Huta, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2024. 09:40h

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su u srijedu da su ispalili "nekoliko" projektila na američki vojni brod u Crvenom moru, nekoliko sati pošto je američka vojska objavila da je oborila projektil.

"Pomorske snage jemenskih oružanih snaga, uz pomoć svemogućeg Boga, ispalile su nekoliko... pomorskih projektila na američki razarač USS 'Graveley' u Crvenom moru", navodi se u saopštenju Huta.

Portparol Huta u saopštenju koje prenosi televizija Al Masira naveo je da pobunjenička grupa svrstana uz Iran planira da nastavi da gađa američke i britanske vojne brodove u Crvenom moru u samoodbrani.

Huti, koji kontrolišu najnaseljenije djelove Jemena, navode da napadaju brodove u Crvenom moru i oko tog bitnog plovnog puta iz solidarnosti s Palestincima u ratu u Pojasu Gaze.

SAD i Velika Britanija su pokrenuli napade na položaje Huta u Jemenu i vratili te pobunjenike na listu "terorističkih" grupa.

Američki razarač oborio raketu Huta u Crvenom moru kojom je gađan

Razarač američke ratne mornarice oborio je protivbrodsku krstareću raketu koju su ispalili jemenski Huti pobunjenici, u najnovijem napadu uperenom protiv američkih snaga koje patroliraju tim ključnim plovnim putem, objavili su danas zvaničnici.

Meta napada izvedenog kasno sinoć bio je razarač Grejvli, objavila je američka vojna centralna komanda, navodeći da nije bilo povrijeđenih i materijalne štete.

Vojni portparol Huta general Jahja Sari jutros je preuzeo odgovornost za napad navodeći da je to "pobjeda" palestinskog naroda i odgovor na američko-britansku agresiju prema njegovoj zemlji.

Sari je rekao da su Huti ispalili "nekoliko" raketa, što nije potvrdila američka ratna mornarica.

Kako navodi AP, tvrdnje Huta su često preuveličane i njihove rakete ponekad se sruše na kopnu i ne stignu do svog cilja.

Huti su juče tvrdili, bez iznošenja dokaza, da su ciljali američki brod Luis Puler, plutajuću bazu za sletanje koju koriste pripadnici "foka" i drugi, dok su SAD navele da nije bilo napada.

Od novembra Huti pobunjenici više puta su gađali brodove u Crvenom moru navodeći da to rade zbog izraelske ofanzive protv palestinskog Hamasa u Gazi. Oni su, međutim, često ciljali brodove koji imaju vrlo male veze ili nemaju uopšte jasne veze sa Izraelom ugrožavajući ključni plovni put za globalnu trgovinu između Azije, Bliskog istoka i Evrope.

Huti su u petak raketom pogodili trgovački brod što je izazvalo požar koji se širio satima.

Bonus video: