Republikanci traže opoziv sekretara za unutrašnju bezbjednost zbog situacije na granici sa Meksikom

Petnaest demokrata u odboru glasalo je protiv ovog prijedloga i ocijenilo da je riječ o pokušaju skretanja pažnje

4210 pregleda 0 komentar(a)
Sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas, Foto: Reuters
Sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas, Foto: Reuters

Odbor za unutrašnju bezbjednost Predstavničkog doma Kongresa, koji vode republikanci, usvojio je prijedlog za opoziv sekretara za unutrašnju bezbjednost Alehandra Majorkasa.

Petnaest demokrata u odboru glasalo je protiv ovog prijedloga i ocijenilo da je riječ o pokušaju skretanja pažnje.

Republikanci terete Majorkasa da nije poštovao federalni imigracioni zakon i da je izigrao povjerenje javnosti. Oni smatraju da nije dovoljno učinio da riješi probleme bezbjednosti na granici SAD i Meksika i velikog broja imigranata koji dolaze u Ameriku.

Proces glasanja za opoziv Majorkasa dešava se u trenutku kada se u Senatu pregovara o zakonu koji bi uključio i pitanje bezbjednosti granice. Predsjednik Džo Bajden je rekao da će taj zakon biti do sada "najoštriji i najpravedniji paket reformi za obezbjeđivanje granice".

Pošto je prijedlog za opoziv prošao Odbor za unutrašnju bezbjednost, Predstavnički dom bi u plenumu mogao o tome da glasa najranije sljedeće nedjelje. Nije poznato da li će prijedlog biti usvojen, pošto republikanci imaju tijesnu većinu, a demokrate su protiv.

Nijedan član kabineta nije opozvan u Predstavničkom domu od 1876. kada je kroz taj proces prošao ratni sekretar Vilijem Belknap. Taj opoziv nije prošao Senat gdje je potrebno dvije trećine glasova.

Republikanci tvrde da je Majorkas "voljno i sistematično odbijao da se povinuje zakonima koje je donio Kongres, da je izigrao povjerenje Kongresa i američkog naroda", naveo je predsjedavajući Odbora za unutrašnja pitanja u Predstavničkom domu Majk Grin.

Majorkas, koji nije svjedočio pred odborom, negira sve optužbe.

"Uvjeravam vas da me vaše lažne optužbe neće spriječiti u obavljanju misije kojoj sam posvetio cijelu svoju karijeru i kojoj ostajem posvećen", naveo je Majorkas u pismu Odboru za unutrašnja pitanja.

U pismu je takođe apelovao na članove odbora da nastave da rade sa Bajdenovom administracijom i poprave "loše i zastarjele imigracione zakone".

Bonus video: