Bajden će izdati izvršno naređenje za kažnjavanje izraelskih naseljenika koji napadaju Palestince

Očekuje se da će izvršno naređenje pripremiti teren za uvođenje sankcija osobama uključenim u nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali

7047 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džo Bajden će, kako se očekuje, izdati izvršno naređenje protiv izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali koji su napadali Palestince u toj okupiranoj teritoriji, rekli su izvori upoznati sa tom temom.

Visoki američki zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime rekao je da se očekuje da će Bijela kuća objaviti Bajdenovo naređenje kasnije danas.

Očekuje se da će izvršno naređenje pripremiti teren za uvođenje sankcija osobama uključenim u nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Bajden je govorio protiv napada odmazde izraelskih naseljenika na Palestince na Zapadnoj obali pojačanih poslije upada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra. Predsjednik SAD je obećao da će osobe odgovorne za to nasilje snositi odgovornost

Napadi izraelskih naseljenika pojačali su se od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi i u njima su neki Palestinci ubijeni, prema navodima palestinskih vlati. Grupe za odbranu ljudskih prava kažu da su kolonisti palili automobile i napadali nekoliko malih beduinskih zajednica, prisiljavajući ih da se evakuišu u druge oblasti.

Bonus video: