Bajden naredio sankcije za izraelske naseljenike koji su napadali Palestince na Zapadnoj obali

Bajden je rekao da je nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali, a posebno ono koje vrše izraelski ekstremistički naseljenici dostiglo "nepodnošljive nivoe"

12560 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džo Bajden danas je izdao izvršno naređenje kojim se uvode sankcije protiv izraelskih naseljenika koji su napadali Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali.

U prvoj rundi finansijske sankcije i zabrane viza uvedene su protiv četiri pojedinca, a američki zvaničnici naveli su da se procjenjuje da li da se kazne i drugi naseljenici uključeni u napade koji su se pojačali od početka rata Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

Ranije danas izvori su najavili da će Bajden izdati takvo naređenje koje će, kako su rekli, pripremiti teren za uvođenje sankcija osobama uključenim u nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Kažnjeni izraelski kolonisti bili su uključeni u činove nasilja kao i pokušaje da unište ili zaplijene palestinsku imovinu, navodi se u naređenju. Kazne su namijenjene da spriječe tu četvoricu da koriste američki finansijski sistem i zabrane američkim državljanima da imaju posla sa njima.

U naređenju Bajden je rekao da je nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali, a posebno ono koje vrše izraelski ekstremistički naseljenici dostiglo "nepodnošljive nivoe".

"Situacija na Zapadnoj obali, posebno visoki nivoi nasilja ekstremističkih kolonista, prisilno raseljenje ljudi i sela i uništavanje dobara, dostiglo je nepodnošljive nivoe i predstavlja ozbiljnu prijetnju za mir, bezbjednost i stabilnost Zapadne obale i Gaze, Izraela i regiona Bliskog istoka," rekao je demokratski predsjednik u svom ukazu.

U napadima, pojačanim od početka rata Izraela i Hamasa su neki Palestinci ubijeni, prema navodima palestinskih vlasti. Grupe za odbranu ljudskih prava kažu da su kolonisti palili automobile i napadali nekoliko malih beduinskih zajednica, prisiljavajući ih da se evakuišu u druge oblasti.

"Takvo djelovanje podriva ciljeve spoljne politike SAD uključujući održivost rješenja sa dvije države, i osiguranja da Izraelci i Palestinci mogu da dostignu jednake mjere bezbjednosti, prosperiteta i slobode", napisao je Bajden u izvršnoj naredbi.

"Takvo djelovanje takođe podriva bezbjednost Izraela i ima potencijal da dovede do šire regionalne destabilizacije širom Bliskog istoka, prijeteći osoblju i interesima SAD", dodaje se u naredbi.

Bajden je suočen sa rastućim kritikama zbog jake podrške Izraelu kako broj poginulih raste u sukobu koji je počeo kada je militantna grupa Hamas na vlasti u Gazi napala Izrael 7. oktobra.

Bajdenova naredba rijedak je korak protiv Izraela, najbližeg američkog saveznika na Bliskom istoku, koji prema Bajdenu ima prava da se brani, prenosi agencija AP. Ali Bajden vrši pritisak na vladu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pokaže veću uzdržanost u svojim vojnim operacijama namijenjenim uništenju Hamasa.

Bajden je još ranije govorio protiv napada odmazde koje vrše izraelski naseljenici i obećao da će oni koji to čine odgovarati.

On je krajem oktobra rekao da je nasilje "ekstremističkih naseljenika" jednako "dolivanju benzina" na već butkeću vatru na Bliskom istoku. "To mora da stane. Moraju da odgovaraju. To mora da stane sada", rekao je tada Bajden.

Bonus video: