Džonson: Predstavnički dom SAD neće žuriti da usvoji zakon o pomoći za Ukrajinu

"Predstavnički dom koji predvode republikanci neće biti ometan ili primoravan kako bi usvojio zakon o davanju pomoći stranim zemljama", rekao je Džonson

6402 pregleda 1 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Prvi čovjek Predstavničkog doma SAD, republikanac Majk Džonson rekao je danas da se tamošnji republikanski poslanici "neće žuriti" sa usvajanjem paketa pomoći od 95,3 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike.

Time je Džonson signalizirao da će biti daljeg odugovlačenja sa slanjem vojne opreme i municije Kijevu, koji su mu potrebni za borbu protiv Rusije.

Džonson je to rekao iza zatvorenih vrata, na jutarnjem sastanku republikanaca u Predstavničkom domu, koji u njemu imaju tijesnu većinu i uglavnom su "na liniji" sa Donaldom Trampom, vjerovatnim republikanskim kandidatom za narednog predsjednika države.

Tramp se protivi ovom paketu pomoći, koji je Senat usvojio kako bi se pomogla borba Ukrajine protiv Rusije.

Džonson je kolegama dao do znanja da će Predstavnički dom "raditi po svojoj volji", prilikom razmatranja paketa pomoći, rekla je za AP osoba upoznata sa ovim razgovorom, koja je tražila anonimnost.

"Predstavnički dom koji predvode republikanci neće biti ometan ili primoravan kako bi usvojio zakon o davanju pomoći stranim zemljama", rekao je Džonson na konferenciji za novinare nakon toga.

Džonson - koji je prethodno odbacio kompromisni zakon o bezbjednosti granica, zbog čega je on i uklonjen - rekao je da tekst usvojen u Senatu "ne čini ništa" da obezbijedi američko-meksičku granicu, što je bio prioritet republikanaca.

Prvi čovjek Predstavničkog doma tvrdi da želi da podrži Ukrajinu, ali isto tako predvodi republikansku većinu u kojoj veliki uticaj ima krajnja konzervativna desnica, a ona se izborila za to da može da inicira obaranje lidera Predstavničkog doma, ako to predloži makar jedan poslanik.

Džonsonova najnovija izjava dovodi pod ozbiljnu sumnju mogućnost odobravanja američke pomoći za Ukrajinu, Izrael u Tajvan, iako je tu pomoć u Senatu podržala ogromna većina senatora, uključujući značajan broj pripadnika republikanske manjine u njemu.

Sporost odlučivanja o pomoći savezniku u najvećem kopnenom ratu u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata, pokazuje koliko su se republikanci, sada predvođeni Trampom, odmakli od prekookeanskog liderstva.

Predsjednik države, demokrata Džozef Bajden upozorio je republikance da bi odbijanje da se zakon usvoji "išlo naruku Putinu".

Bajden je juče poručio iz Bijele kuće da odobravanje zakona znači "pružanje otpora Putinu".

"Ne možemo sada da odemo", rekao je on i dodao da bi predsjednik Rusije upravo želio takav ishod.

U Predstavničkom domu postoji procedura kojom bi se moglo zaobići Džonson i zakon staviti na glasanje mimo njegove volje, ali taj postupak je komplikovan.

Međutim, to je jedini način da demokrate u koaliciji sa centristički nastojenim republikancima, zaobiđu krajnju konzervativnu desnicu, stave zakon na glasanje i obezbijede pomoć za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike.

Lider manjinskih demokrata u Predstavničkom domu, Hakim Džefris, nije želio danas da komentariše eventualno pokretanje ove procedure, ali je rekao da želi da Džonson iznese paket na glasanje "za ili protiv".

"Republikanci će, ili podržati američku nacionalnu bezbjednost, ili će nastaviti da budu uz Vladimira Putina", rekao je Džefris novinarima, poslije svog jutarnjeg sastanka sa klubom Demokratske stranke u donjem domu Kongresa.

Bonus video: