Izrael naredio dodatne evakuacije iz grada Gaze

Izraelska vojska je naredila evakuaciju naselja Zajtoun i Turkoman na jugu grada, što je, piše AP, pokazatelj da palestinski militanti Hamasa i dalje pružaju jak otpor na sjeveru Pojasa Gaze, iako je iz Tel Aviva bilo uvjeravanja prošlih nedjelja da je taj dio teritorije u velikoj mjeri "očišćen"

4672 pregleda 0 komentar(a)
Izraelski vojnik deluje u Pojasu Gaze, Foto: Reuters
Izraelski vojnik deluje u Pojasu Gaze, Foto: Reuters

Izrael je danas naredio dodatne evakuacije iz grada Gaze.

Izraelska vojska je naredila evakuaciju naselja Zajtoun i Turkoman na jugu grada, što je, piše AP, pokazatelj da palestinski militanti Hamasa i dalje pružaju jak otpor na sjeveru Pojasa Gaze, iako je iz Tel Aviva bilo uvjeravanja prošlih nedjelja da je taj dio teritorije u velikoj mjeri "očišćen".

Prema riječima stanovnika, na istoku grada bilo je i bombardovanja i kopnenih borbi u protekla dva dana.

"Situacija je veoma teška. Zarobljeni smo u svojim domovima", rekao je Ajman Abu Avad, koji živi u Zajtounu.

UNICEF je ranije objavio studiju u kojoj se navodi da je jedno od šestoro dece akutno neuhranjeno na izolovanom i u velikoj mjeri devastiranom sjeveru Pojasa Gaze.

Izrael je obećao da će proširiti ofanzivu na Rafu, najjužniji grad na toj palestinskoj teritoriji, gdje je od početka rata pobjeglo više od polovine stanovništva kog u Gazi ima oko 2,3 miliona.

Rafa je grad u blizini granice sa Egiptom, a mnoge izbjeglice tamo žive u šatorskim naseljima i skloništima UN.

SAD, glavni saveznik Izraela, sarađuje sa Egiptom i Katarom u posredovanju kako bi se postigao sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Hamasov najviši politički lider, Ismail Hanije, danas je u Kairu kako bi se sastao sa egipatskim zvaničnicima, ali se pretpostavlja da neće doći do pomaka.

Bonus video: