Vilan: Potpuna pobjeda nad Hamasom moguća u vojnom smislu

Mogu da pretpostavim da će sedmi oktobar i rat u Gazi imati ogroman uticaj na oblikovanje političke mape u Izraelu, izjavio je za “Vijesti” ambasador Izraela u Crnoj Gori

12888 pregleda 4 komentar(a)
Jahel Vilan, Foto: Zoran Petrović
Jahel Vilan, Foto: Zoran Petrović

Izrael postupa u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i čini sve da smanji broj civilnih žrtava u ratu protiv Hamasa u Gazi, tvrdi Jahel Vilan, nerezidentni ambasador Izraela u Crnoj Gori. On je rekao i da vojska neće pokretati kopnenu ofanzivu u Rafi prije nego što osigura evakuaciju civila. Vilan nije mogao da procijeni kada bi mogao da se završi rat u kojem je, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi, ubijeno više od 30.000 Palestinaca.

Upitan kakva je politička situacija u Izraelu s obzirom na to da ne podržavaju svi akcije premijera Benjamina Netanjahua, Vilan je rekao da je prerano za procjenu u kojoj će mjeri 7. oktobar i rat uticati na oblikovanje političke mape u toj državi nakon njegovog završetka.

“Mogu da pretpostavim da će imati ogroman uticaj”, rekao je Vilan u razgovoru za “Vijesti”.

“Stravični teroristički napad od 7. oktobra je najteži napad na građane Izraela na našem tlu od rata za nezavisnost 1948. Bio je tolikih razmjera da je uticao i dugoročno će uticati na sve aspekte naših života. Prije svega, na oblast bezbjednosti, ali i ekonomije, društva i politike. Imajući to na umu, mislim da je važno napomenuti da javnost podržava sam rat i njegova dva glavna cilja, kako ih je proglasila vlada: oslobađanje talaca i eliminaciju Hamasa kao vojne i političke snage”.

Pripadnici Hamasa su sedmog oktobra ubili 1.200 ljudi, uglavnom civila, u napadu na zajednice na jugu Izraela i oteli 253 taoca, prema izraelskim podacima. Hamas i drugi militanti i dalje drže oko 130 talaca.

Pripadnica izraelske vojske na mjestu gdje je njena prijateljica ubijena u napadu Hamasa na muzički festival
Pripadnica izraelske vojske na mjestu gdje je njena prijateljica ubijena u napadu Hamasa na muzički festivalfoto: Reuters

Povodom Netanjahuovog obećanja o “potpunoj” pobjedi protiv Hamasa, Vilan je rekao da je ona svakako moguća “sa čisto vojne tačke gledišta”. “Svakodnevno se ostvaruje napredak u ovom pravcu, ali bi to vjerovatno zahtijevalo dosta vremena”, dodao je.

Na pitanje “Vijesti” da li se plaši da će ogroman broj civilnih žrtava i uništenje Pojasa Gaze proizvesti novu generaciju ekstremista, ambasador je ustvrdio da Izrael postupa u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i da čini sve da smanji broj žrtava koje ne učestvuju u borbenim dejstvima.

“Nažalost, za razliku od ‘standardnih’ ratova u kojima svaka strana ima interes da zaštiti svoje građane, mi se borimo protiv terorističke organizacije koja ne samo da usmjerava vatru na naše civile, već je i ‘srećna’ da žrtvuje građane Gaze koristeći ih kao živi štit i skrivajući svoje teroriste pod zemljom. Stoga, Hamas je taj koji snosi odgovornost za sve te žrtve”.

Izraelska vojna ofanziva je sravnila sa zemljom veći dio gusto naseljene enklave, raselila skoro čitavo njeno stanovništvo, a prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 576.000 ljudi u enklavi je na ivici gladi.

Izrael je zaprijetio da će napasti Rafu, grad na južnom obodu Gaze, gdje se sklonilo više od polovine od 2,3 miliona njenih stanovnika, a većina boravi u šatorima i drugim privremenim skloništima.

Raseljeni Palestinci u Rafi
Raseljeni Palestinci u Rafifoto: Reuters

Na pitanje da li izraelska vojska ima strategiju da izbjegne civilne žrtve u Rafi ako pokrene kopnenu invaziju, Vilan je odgovorio:

“Apsolutno ‘da’, što je dokazano tokom dosadašnjih borbi. Izrael ulaže sve napore da koliko god je moguće izbjegne civilne žrtve i zapravo je uspješniji od bilo koje druge vojske u istoriji, koja je učestvovala u ovoj vrsti sukoba gdje druga strana koristi svoje građane kao žive mete u gusto naseljenim područjima. Izraelske odbrambene snage (IDF) neće djelovati u Rafi prije nego što obezbijede evakuaciju civilnog stanovništva, u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim pravom, kao što je to učinjeno na sjeveru Pojasa Gaze i u Kan Junisu”.

Izraelski ambasador je izrazio nadu da će palestinski narod, uz pomoć međunarodne zajednice predvođene umjerenim arapskim zemljama, naći načina da uspostavi vođstvo koje bi se fokusiralo isključivo na dobrobit svojih građana

Izraelski ambasador nije mogao da prognozira kada bi moglo doći do okončanja rata.

“Rat bi mogao da se završi sjutra ujutro ako Hamas odluči da uradi pravu stvar za narod Gaze: oslobodi sve taoce i preda se. Pošto to, nažalost, nije realno očekivati od jedne ubilačke i nemoralne terorističke organizacije, biće potrebno još neko vrijeme, čiju dužinu trenutno ne mogu da procijenim”.

Komentarišući “dan poslije”u Gazi, Vilan je rekao da tom enklavom ne bi trebalo da vlada država Izrael, “koja je odatle jednostrano otišla prije 19 godina, bez namjere da se vrati, i očigledno ne Hamas ili bilo koja druga ubilačka teroristička organizacija, čiji je cilj da eliminiše državu Izrael”.

On je izrazio nadu da će palestinski narod, uz pomoć međunarodne zajednice predvođene umjerenim arapskim zemljama, naći načina da uspostavi vođstvo koje bi se fokusiralo “isključivo na dobrobit svojih građana, a ne na uništavanje države Izrael”.

Sahrana izraelskog vojnika koji je ubijen na granici Gaze
Sahrana izraelskog vojnika koji je ubijen na granici Gazefoto: Reuters

“Vijesti” su pitale ambasadora i zašto se Izrael protivi bilo kakvom sporazumu koji uključuje trajni prekid vatre ili palestinsku državu, uprkos međunarodnom pritisku.

On je rekao da se Izrael u principu ne protivi toj ideji, navodeći da nije Izrael prekršio prethodni dogovor krajem novembra.

“Prekid vatre mora biti dio ciljeva ovog rata, pri čemu je primarni potpuno oslobađanje svih otetih. Što se tiče drugog cilja, Hamas je na sam dan 7. oktobra otvoreno izjavio da će ga ponavljati iznova i iznova. Dakle, ko god se zalaže za neku vrstu trenutnog bezuslovnog prekida vatre, bez eliminacije vojne i političke moći Hamasa, u suštini postavlja teren za još jedan varvarski masakr, koji će onda imati za posljedicu još jednu izraelsku ofanzivu na Gazu”.

Vilan je ocijenio da pitanje o palestinskoj državi ne treba da bude upućeno Izraelcima, već Palestincima.

“Do sada, nijedan palestinski lider nije bio voljan da osudi masakr nad izraelskim civilima, dok javne ankete pokazuju ogromnu podršku Palestinaca ubistvima Hamasa. Štaviše, oni i njihove pristalice marširaju ulicama širom svijeta sa sloganom ‘od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna’, što znači jedna država, a ne dvije između rijeke i mora. I oni i Hamas vjeruju u ideju palestinske države umjesto države Izrael, a ne uz nju. Dakle, sve dok ova vizija palestinske države znači uništenje države Izrael i njenog naroda, ne vidim smisao da me pitate šta je moje mišljenje o tome, kao što ne biste pitali čovjeka na vješalima šta misli o prirodi njegovog dželata”.

Komentarišući postupak koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, Jahel Vilan je rekao da nije postojala pravna osnova za “neutemeljene i sramne” optužbe Južne Afrike.

“To je nedvosmisleno dokazano na sudu, koji je u potpunosti odbacio optužbe i pozvao Izrael da uradi ono što je već od prvog dana radio - da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom”.

Ujedinjene nacije kažu da je četvrtina stanovništva Gaze na ivci gladi
Ujedinjene nacije kažu da je četvrtina stanovništva Gaze na ivci gladifoto: Reuters

Izrael je u ponedjeljak podnio izvještaj Međunarodnom sudu pravde (ICJ) o mjerama preduzetim da bi se povinovao privremenoj presudi kojom je pozvan da spriječi ratne akcije u Gazi koje bi mogle predstavljati genocid, rekao je jedan izraelski zvaničnik. On nije naveo detalje o sadržaju izvještaja koji je podnesen nekoliko sati prije isteka roka.

Glavni sud Ujedinjenih nacija naredio je prošlog mjeseca Izraelu da se uzdrži od bilo kakvih radnji koje bi mogle da potpadaju pod Konvenciju o genocidu i da osigura da njegove trupe ne počine genocidna djela nad Palestincima, za šta je Južna Afrika optužila Izrael.

“Mjesec dana nakon što je ICJ naredio ‘hitne i efikasne mjere’ kako bi zaštitio Palestince u okupiranoj Gazi od rizika od genocida obezbjeđivanjem dovoljne humanitarne pomoći i osnovnih usluga, Izrael nije preduzeo čak ni minimalne korake kako bi to ispunio”, saopštila je u ponedjeljak organizacija Amnesti internešnal.

Šef UN-a za ljudska prava Volker Tirk rekao je juče da su sve strane u sukobu između Izraela i Hamasa počinile ratne zločine i pozvao da se oni istraže i da počinioci snose odgovornost.

Odnosi sa Crnom Gorom “odlični”

Vilan je izrazio zadovoljstvo reakcijama u Crnoj Gori povodom rata između Izraela i Hamasa.

Opisavši napad Hamasa kao “neviđeni i ničim izazvan čin”, ambasador je rekao da su očekivanja Izraela od svih prijatelja širom svijeta bila “nedvosmislena osuda masakra 7. oktobra i puna podrška našem pravu da zaštitimo naše građane”.

“Prijateljska Vlada i narod Crne Gore su u potpunosti ispunili ova očekivanja”, kazao je Vilan.

On je odnose između Crne Gore i Izraela opisao ka “odlične”.

“Veoma sam srećan što je Crna Gora u posljednje dvije godine postala jedna od glavnih turističkih destinacija za Izraelce, koji ovdje stižu zahvaljujući direktnim letovima, a potom postaju veliki ‘ambasadori’ Crne Gore”, rekao je ambasador. On je dodao da postoji značajan potencijal u unapređenju svih ostalih poslovnih i ekonomskih veza između dvije zemlje.

Vilan je najavio u “bliskoj budućnosti” otvaranje spomenika u znak sjećanja na doprinos Crne Gore u operaciji “Velveta” na aerodromu Kapino Polje kod Nikšića. Time će, kao je rekao, podsjetiti javnost u obje zemlje na višedecenijske prijateljske odnose.

Ambasador je rekao da u smislu investicija, BIG CEE i druge kompanije veoma rado investiraju u Crnu Goru i planiraju da prošire svoje aktivnosti.

Bonus video: