Kina se nada boljim odnosima sa SAD bez obzira ko će biti američki predsjednik

Stabilizacija i unapređenje odnosa između Kine i SAD je nešto što svi pomno prate i čemu se nadaju, rekao je novinarima Lu Ćindžijan, portparol godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta

4160 pregleda 8 komentar(a)
Lu Ćindžijan, Foto: Reuters
Lu Ćindžijan, Foto: Reuters

Kineske vlasti izrazile su danas nadu da će imati bolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bez obzira ko pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD zakazanim za novembar ove godine.

Kinesko-američki odnosi su se pogoršali posljednjih godina zbog nekoliko pitanja, među kojiam su američke veze sa Tajvanom, trgovina, rivalstvo u novim tehnologijama, borba za uticaj u Azijsko-pacifičkom regionu i Južnom kineskom moru, kao i zbog poštovanja ljudskih prava.

Međutim, čini se da dvije zemlje žele da obnove dijalog, pošto je Vašington prošle godine poslao nekoliko visokih zvaničnika u Peking, a bio je i sastanak u novembru između američkog predsjednika Džozefa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga u Kaliforniji.

Amerikanci će u novembru izaći na izbore na kojima će se vjerovatno takmičiti bivši predsjednik Donald Tramp i Bajden.

"Mislim da su izbori u SAD njihovo unutrašnje pitanje i mi ne zauzimamo stav o tome", rekao je novinarima Lu Ćindžijan, portparol godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta.

"Ko god da bude izabran, nadamo se da će moći da sarađuje sa Kinom na pronalaženju zajedničkog jezika i promovisanju stabilnih, zdravih i trajnih kinesko-američkih odnosa", dodao je Lu.

Prema njegovim riječima, stabilizacija i unapređenje odnosa između Kine i SAD je nešto što svi pomno prate i čemu se nadaju.

Bilateralni odnosi ostaju napeti oko pitanja ostrva Tajvan, koje Peking smatra sastavnim dijelom kineske teritorije. SAD zvanično ne priznaju tajvanske vlasti, ali su njihov glavni snabdjevač oružjem.

Bonus video: