Huti saopštili da su izveli još šest napada na brodove i druge ciljeve

"Vazduhoplovstvo je gađalo dva američka razarača u Crvenom moru", kazao je portparol vojske Huti

4685 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Jemenski pobunjenici Huti su danas saopštili da su izveli šest napada u posljednja 72 sata na "izraelske mete", navodeći da su gađali brodove u blizini jemenske obale koristeći bespilotne letjelice i balističke rakete.

Jemenski pobunjenici su "izveli šest vojnih operacija u protekla 72 sata velikim brojem balističkih projektila i dronova", rekao je portparol vojske Huti Jahja Sari.

Prema istom izvoru, Huti su gađali "četiri broda - američki teretni brod (Maersk Saratoga) u Adenskom zalivu, američki (Apl Detroit) i britanski (Huang Pu) u Crvenom moru, kao i izraelski brod (Pretty Lady) koji je plovio ka okupiranoj Palestini".

"Vazduhoplovstvo je gađalo dva američka razarača u Crvenom moru", dodao je portparol, precizirajući da je u još jednom napadu gađan "izvjestan broj izraelskih ciljeva u regionu Um al-Rašraš, na jugu okupirane Palestine".

Huti su od novembra pojačali napade kod obale Jemena na teretne brodove, a ponekad i vojne. Zbog toga brodarske kompanije izbjegavaju tu oblast kroz koju prolazi 12 odsto svjetske trgovine.

Huti koji kontrolišu velike djelove Jemena i imaju podršku Irana, rekli su da deluju u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, gde Izrael ratuje od 7. oktobra protiv islamističkog pokreta Hamas.

Kao prvi saveznik Izraela, Vašington je u decembru uspostavio multinacionalnu koaliciju za zaštitu pomorskog saobraćaja, ali nije uspio da spriječi napade iako su SAD i Velika Britanija od sredine januara izbjegle nekoliko napada na položaje pobunjenika.

Huti su prvobitno tvrdili da ciljaju samo brodove "povezane sa Izraelom", a potom su za "legitimne mete" proglasili i američke i britanske brodove.

Bonus video: