Pretresen dom predsjednice Perua: Boluarte osumnjičena da nije prijavila kolekciju luksuznih satova

Policijska intervencija se dogodila na zahtjev javnog tužioca

4897 pregleda 3 komentar(a)
Policija ispred kuće Dine Boluarte, Foto: Beta/AP
Policija ispred kuće Dine Boluarte, Foto: Beta/AP

Dom predsjednice Perua Dine Boluarte pretresen je sinoć u okviru istrage o nezakonitom bogaćenju, jer je osumnjičena da nije prijavila kolekciju luksuznih satova.

Prema policijskom dokumentu, u čiji je uvid imala agencija Frans pres, mobilisano je oko 40 policajaca i sudija za prekršaj "u cilju pretresa kuće i zapljene satova marke Roleks".

Slike koje je emitovala lokalna televizija pokazuju kako istražitelji okružuju dom predsjednice u predgrađu Lime, ​​dok je policija blokirala saobraćaj.

Policijska intervencija se dogodila na zahtjev javnog tužioca.

U slučaju krivičnog gonjenja, peruanska predsjednica ne može, prema Ustavu, biti izvedena na suđenje prije jula 2026. godine, datuma prestanka njenog mandata.

Skandal sa Roleksom izbio je pošto su lokalni mediji polovinom marta prenijeli seriju fotografija na kojima se vidi kako Dina Boluarte nosi različite luksuzne satove dok je bila u vladi 2021. i 2022. godine.

Ona je potom rekla da posjeduje samo jedan sat, koji je kupila od sopstvenog novca.

Predsjednica, koja ima 61 godinu, već je predmet istrage za "genocid, teško ubistvo i teške povrede" poslije smrti više od 50 ljudi tokom dva mjeseca društvenih nemira koji su pratili njen dolazak na čelo države.

Dina Boluarte je postala predsjednica poslije smjene i hapšenja ljevičarskog šefa države Pedra Kastilja, čija je bila potpredsjednica.

Bonus video: