Huti saopštili da su napali britanske, američke i izraelske brodove

Napadi su izvršeni u posljednja 72 sata, rekao je portparol vojske Huti Jahja Sari u televizijskoj izjavi

3701 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su 7. aprila da su lansirali rakete i bespilotne letjelice na britanske, američke i izraelske brodove, u najnovijem napadu na brodove u znak podrške Palestincima u ratu u Gazi.

Grupa koja je povezana sa Iranom saopštila je da je gađala britanski brod i brojne američke fregate u Crvenom moru, dok je u Arapskom moru i Indijskom okeanu napala dva izraelska broda koja su išla ka izraelskim lukama.

Napadi su izvršeni u posljednja 72 sata, rekao je portparol vojske Huti Jahja Sari u televizijskoj izjavi.

On nije iznio više detalja o napadima.

Ranije je britanska bezbjednosna kompanija Ambrei saopštila da je dobila informacije koje ukazuju da je brod napadnut 7. aprila u Adenskom zalivu, jugozapadno od Mukale u Jemenu.

"Plovilima u blizini savjetovano je da budu oprezni i prijave svaku sumnjivu aktivnost", saopštila je kompanija. Nije navedeno ko je odgovoran za napad niti je saopšteno više detalja.

Takođe, projektil je 7. aprila pao blizu broda u Adenskom zalivu, ali nije bilo štete na brodu niti povrijeđenih članova posade u incidentu, jugozapadno od jemenske luke Aden, saopštila je Britanska pomorska trgovinska organizacija (UKMTO).

Nije navedeno ko je ispalio projektil niti je saopšteno više detalja.

Nije još uvijek utvrđeno da li su napadi koje su prijavile britanske agencije isti kao i najnoviji incidenti o kojima su izvjestili Huti.

Napadi Huta poremetili su globalni transport kroz Suecki kanal primoravajući kompanije da se preusmjere na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike.

Sjedinjene Države i Britanija su zbog toga pokrenule napade na ciljeve Huta u Jemenu.

Bonus video: