Ostavka premijera Južne Koreje zbog poraza na izborima

Izvršna vlast u Južnoj Koreji je u velikoj mjeri koncentrisana u ličnosti predsjednika, ali premijer je druga osoba po važnosti u državi i, u slučaju da je predsjednik onemogućen, on vodi državu

2898 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa izbora u Seulu, Foto: REUTERS
Detalj sa izbora u Seulu, Foto: REUTERS

Premijer Južne Koreje Han Duk-Soo i svi savjetnici aktuelnog predsjednika Jun Suk Jula, osim onih koji su zaduženi za pitanja bezbjednosti, podnijeli su danas ostavke nakon teškog poraza vladajuće partije na parlametnarnim izborima.

Nije odmah rečeno da li je predsjednik uvažio njihove ostavke.

Rezultati izbora znače da će liberalne opozicione snage produžiti svoju kontrolu nad parlamentom sve dok Jun ne završi svoj petogodišnji mandat 2027. godine, što će vjerovatno ograničiti predsjednikov uticaj na domaću politiku i oslabiti njegovu kontrolu nad vladajućom strankom.

Izvršna vlast u Južnoj Koreji je u velikoj mjeri koncentrisana u ličnosti predsjednika, ali premijer je druga osoba po važnosti u državi i, u slučaju da je predsjednik onemogućen, on vodi državu.

U odvojenom saopštenju za javnost Lider vladajuće Partije Narodna moć Han Dong-Hun preuzeo je odgovornost za poraz na izborima i rekao da će se povući sa čela stranke.

Bonus video: