Šolc u misiji da ojača veze sa Kinom

Njemački kancelar u posjeti Pekingu u osjetljivom trenutku dok EU i SAD prijete da će uvesti visoke tarife na kinesku robu

12061 pregleda 5 komentar(a)
Šolc i Si u Pekingu u novembru 2022. godine, Foto: Rojters
Šolc i Si u Pekingu u novembru 2022. godine, Foto: Rojters

Prošle godine, Njemačka je pokrenula strategiju za "smanjenje rizika" u odnosu prema Kini, ali sjutra kancelar Olaf Šolc odlazi tamo u posjetu visokog profila nadajući se da će ojačati veze u osjetljivom trenutku, dok SAD i EU prijete da će udariti na kinesku robu u sporovima oko subvencija.

U trenutku kada je njemačka ekonomija u stagnaciji njene kompanije se zalažu za pravedniji pristup kineskom tržištu koje, prema njihovim tvrdnjama, i dalje favorizuje lokalne firme uprkos suprotnim obećanjima, piše agencija Rojters.

Istovremeno, Kina će vjerovatno izvršiti pritisak na Berlin da ne podrži mjere Evrpske unije protiv automobilske industrije, opreme za solarne i vjetroparkove za koje Brisel smatra da se prejeftino plasiraju na evropskom tržištu.

Kineska ekonomija je takođe u problemu, a tamošnje fabrike su na meti kritika da proizvode više robe nego što mogu prodati na lokalnom nivou.

OLaf Šolc
foto: REUTERS

Posjeta je takođe u sjenci mogućnosti povratka Donalda Trampa u Bijelu kuću, koji je prijetio da će povećati trgovinske tarife svim zemljama uključujući i Njemačku.

Rojters takođe ocjenjuje da će budući da američka pomoć Kijevu posrće, Šolc tražiti od Kine da preispita svoju podršku ruskoj ratnoj ekonomiji.

"Evropljani hitno treba da razjasne kako mogu da se pozicioniraju kao stub između SAD-a i Kine, a da ne budu zgaženi između njihovih sukoba", rekao je Maksimilijan Butek, šef njemačke privredne komore na istoku Kine.

Prostim jezikom, njemački zvaničnici su juče kazali da podrška Pekinga i izvoz Rusiji omogućavaju Moskvi da vodi rat u Ukrajini i "kaljaju ugled Kine" u Evropi i šire.

Međutim, takođe su kazali da Peking može igrati pozitivnu ulogu u suzbijanju tenzija na Bliskom istoku.

Njemačka je Šolcovu posjetu koordinisala sa Sjedinjenim Državama, Francuskom i Evropskom komisijom.

Šolc je odlučan da pritisne Kinu da ispuni svoje obećanje o izjednačavanju tržišnih uslova za kompanije, koje tvrde da još uvijek čekaju konkretne korake, a tri studije objavljene ove nedelje ističu zabrinutosti.

Jedna studija je pokazala da skoro dvije trećine kompanija osjeća diskriminaciju na kineskom tržištu.

Sa Šolcem u Kinu idu i izvršni direktori vodećih kompanija, poput Simensa, i tri ministra, što naglašava važnost posjete.

Ši Jinong, profesor na Školi za međunarodne studije Univerziteta Renmin u Kini, izjavio je da je važno za Peking da pridobije Nemačku s obzirom na napore EU-a da ograniči izvoz zelenih energenata iz Kine.

"Uticati na Njemačku - koja je sklona da slijedi svoje saveznike u ograničenjima trgovine sa Kinom, ali još uvijek prilično oklijeva i sporo reaguje - da se tome usprotivi u ovom trenutku je zaista važno za Kin", kazao je on.

Šolc će posjetiti Šangaj, Čongćing i Peking gdje će se sastati sa predsjednikom Si Đinpingom i premijerom Lijem Ćijangom.

Miko Hutari, direktor Instituta Meriks u Berlinu, naziva to "ponovnim angažovanjem" i stabilizacijom odnosa. On je pozvao Šolca da naglasi da Njemačka ima posebnu ulogu unutar EU i da ne želi da Brisel preduzima oštre akcije u trgovinskim sporovima.

Ministar ekonomije Robert Habek i šefica diplomatije Analena Berbok, koja je prošle godine naljutila Peking nazvavši Sija "diktatorom", vjerovatno će sljedeći posjetiti Kinu.

Dok njemačke kompanije budno prate mogući uticaj eskalacije trgovinskog rata na njihova ulaganja u drugu najveću svjetsku ekonomiju, i EU se suočava s dilemom. Na primjer, jeftini kineski uvoz opreme za solarne i vjetroparkove mogli bi joj pomoći da postigne svoje klimatske ciljeve, ali bi mogli nanijeti štetu lokalnim industrijama.

"Mislim da nema povjerenja ni na jednoj strani, stoga se posjeta smatra kao dobrim znak od strane Kineza", rekao je Butek iz njemačke privredne komore.

"Mi insistiramo na otvorenim tržištima jer je to ključno za naš opstanak. Cijena gubitka tržišta ovdje je mnogo veća od onoga što dobijamo od uvoznih tarifa na kinesku robu".

Bonus video: