Šest članica G7 pozvalo SAD da odustanu od uvoznih taksi: Ugroziće se slobodna trgovina...

"Rekao bih da je to mnogo više bio (sastanak) G6 plus jedan nego G7", rekao je Francuski ministar finansija i ekonomije Bruno Le MeR i ocijenio da su nove američke takse neopravdane
61 pregleda 0 komentar(a)
Samit G7, Foto: Reuters
Samit G7, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2018. 12:31h

Ministri finansija šest članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) pozvali su Sjedinjene Američke Države (SAD) da odustane od uvođenja uvoznih taksi na čelik i aluminijum, za koje su upozorili da će ugroziti slobodnu trgovinu i naštetiti globalnoj ekonomiji.

Na sinoć okončanom trodnevnom sastanku ministara finansija članica G7 došlo je do razmimoilaženja SAD i njihovih najbližih saveznika, zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma i iz Evropske unije, Kanade i Meksika. Takse na uvoz čelika biće 25 odsto, a na uvoz aluminijuma 10 odsto.

Kanadski ministar finansija Bil Morno predstavio je zaključak sa sastanka i rekao da šest članica G7 - Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada i Japan, želi da Tramp čuje njihovu poruku "zabrinutosti i razočaranja" zbog uvođenja američkih taksi.

Na sastanku u kanadskom gradiću-odmaralištu Visleru, ministri tih šest zemalja apelovali su na prisutnog američkog ministra finansija Stivena Mnučina da Trampu prenese poruku o neophodnosti ukidanja taksi prije samita lidera zemalja G7 sljedeće nedjelje u Kanadi, kako bi bile izbjegnute dublje podjele među članicama G7.

Ministri finansija G7 navode u zaključku sa sastanka da je "međunarodna zajednica suočena sa značajnim ekonomskim i bezbjednosnim izazovima, na koje će najbolje biti odgovoreno ujedinjenim frontom zemalja G7".

Francuski ministar finansija i ekonomije Bruno Le Mer rekao je da je sastanak bio "napet".

"Rekao bih da je to mnogo više bio (sastanak) G6 plus jedan nego G7", rekao je Le Mer i ocijenio da su nove američke takse neopravdane.

Mnučin se nije složio sa njim.

"Mislim da je bio komentar da je ovo G6 plus jedan. Nije. Mi vjerujemo u G7, to je važna grupa. Siguran sam da se predsjednik (Tramp) raduje dolasku u Kanadu i sastanku s liderima drugih zemalja (G7), uz toliko mnogo važnih pitanja širom svijeta", poručio je Mnučin.

Kanadski ministar Morno koji je kao domaćin predsjedavao sastankom ministara finansija G7, rekao je da su te zemlje sada primorane da učine sve što mogu da ubijede Trampa da odustane od taksi, ocijenivši da su one "destruktivne i apsurdne".

Le Mer je naveo da je sada na Trampu da ponovo izgradi povjerenje među članicama G7 i da spriječi dalju eskalaciju tokom samita sljedeće nedjelje.

Kanadski premijer Džastin Trudo biće domaćin samita G7, zakazanog za 8. i 9. jun u provinciji Kvebek, a Trampov dolazak biće njegova prva posjeta Kanadi od stupanja na dužnost predsjednika SAD.

Bonus video: