BLOG Egipat prijeti da će se povući sa pozicije posrednika u pregovorima o prekidu vatre u Gazi

Sukob Izraela i Hamasa – 229. dan

25717 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz grada Kan Junisa u gazi, Foto: Reuters
Detalj iz grada Kan Junisa u gazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2024. 22:35h
Završeno
22:31h

Egipat je danas zaprijetio da će se povući kao posrednik u pregovorima o prekidu vatre u Gazi nakon što je CNN izvijestio da je egipatska obavještajna služba promijenila uslove nedavnog predloga za primirje i poništila dogovor, prenosi agencija Rojters.

"Pokušaji da se dovedu u sumnju i vrijeđaju egipatski posrednički napori... samo će dovesti do daljih komplikacija situacije u Gazi i čitavom regionu i mogu natjerati Egipat da se potpuno povuče iz svog posredovanja u trenutnom sukobu", kazao je Dia Rašvan, šef egipatske Državne informativne službe, navodi se u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Citirajući tri osobe upoznate sa diskusijama, CNN je u utorak prenio da je egipatska obavještajna služba promijenila uslove predloga o prekidu vatre na koji je Izrael pristao ranije u maju.

Kada je Hamas 6. maja objavio da prihvata sporazum, to nije bio predlog za koji su kolege posrednici iz SAD i Katara mislili da je dostavljen Hamasu na razmatranje, navodi CNN.

Promjene koje su izvršili egipatski obavještajci izazvale su gnijev i optuživanje američkih, izraelskih i katarskih zvaničnika i izazvale ćorsokak u razgovorima, navodi se u izvještaju CNN.

Rašvan je u saopštenju naveo da je učešće Kaira kao posrednika rezultat "ponovljenih zahtjeva i insistiranja" Izraela i SAD.

Egipat je rekao da su neke "stranke" nedavno okrivile egipatske i katarske posrednike i optužile ih da su pristrasne, dodao je on.

Napetosti između Egipta i Izraela rastu zbog izraelske vojne operacije u Rafi na južnom kraju pojasa Gaze, odmah preko granice sa Egiptom.

Otkako je rat između Izraela i Hamasa počeo 7. oktobra, Egipat je izrazio zabrinutost da bi izraelska kampanja mogla da potisne stanovnike palestinske enklave preko granice, gdje je pojačao bezbjednost.

19:06h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da su planovi Španije, Irske i Norveške o priznanju palestinske države nagrada za terorizam.

16:31h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden vjeruje da se palestinska država treba postići pregovorima, a ne jednostranim priznanjem, saopštila je Bijela kuća u srijedu nakon što su Irska, Španija i Norveška rekle da će priznati palestinsku državu ovog mjeseca.

16:12h

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da su u protekla 24 sata najmanje 62 osobe ubijene u Gazi, a da ih je od početka rata ubijeno ukupno 35.709.

U saopštenju za štampu ministarstvo dodaje da je za više od sedam mjeseci rata ranjeno najmanje 79.990 ljudi.

(Beta)

16:10h

Ministar nacionalne bezbjednosti Izraela, desničarski političar Itamar Ben-Gvir je danas posetio džamiju Al-Aksa u Jerusalimu i proglasio da to sporno sveto mjesto pripada "samo državi Izrael".

16:09h

Palestinski islamistički pokret Hamas, koji je u ratu protiv Izraela u Pojasu Gaze, i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), pozdravili su danas odluku tri evropske zemlje da priznaju državu Palestinu.

16:05h

Španija, Norveška i Irska saopštile su danas koordiniranu odluku o priznavanju palestinske države u nadi da će navesti druge zemlje da učine isto.

Bonus video: