Tramp: Gerškovič će biti pušten prije nego preuzmem dužnost, Putin će to učiniti za mene

Upitan o Trampovim komentarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin "prirodno nije imao kontakte sa Donaldom Trampom"

5723 pregleda 4 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp je na društvenim mrežama objavio da će iskoristiti svoju vezu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da izvještača sa Volstrit džurnala Evana Gerškoviča oslobodi iz ruskog zatvora, prenosi agencija Rojters.

Tramp je na svojoj platformi - društvenoj mreži "Truth Social" napisao da će se to dogoditi ubrzo nakon novembarskih izbora u SAD, kada nastoji da pobijedi predsjednika SAD Džozefa Bajdena i vrati se u Bijelu kuću.

"Evan Gerškovič, reporter Volstrit džurnala, koga drži Rusija, biće pušten skoro odmah poslije izbora, ali definitivno prije nego što preuzmem dužnost. On će biti kući, bezbjedan i sa svojom porodicom", rekao je Tramp.

"Vladimir Putin, predsjednik Rusije, to će učiniti za mene, ali ne za bilo koga drugog, i nećemo ništa plaćati", poručio je Tramp.

Rojters navodi da Tramp nije rekao na osnovu čega vjeruje da će ruski lider osloboditi Gerškoviča.

Upitan o ovim komentarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin "prirodno nije imao kontakte sa Donaldom Trampom".

Gerškovič je uhapšen u Rusiji u martu prošle godine pod optužbom za špijunažu koju su on, njegove novine i Bajdenova administracija oštro negirali.

On je proveo više od godinu dana u moskovskom zatvoru, a nije određen datum suđenja.

Putin je u februaru rekao da bi ga možda bilo moguće osloboditi u zamenu za Rusa zatvorenog u Njemačkoj zbog ubistva.

Peskov je ponovio prethodne izjave Kremlja da kontakti sa Vašingtonom u vezi sa bilo kakvom razmjenom zarobljenika moraju da se obavljaju "u potpunoj tišini i apsolutno diskretno. Samo tako mogu biti efikasni".

Tokom svog predsjedničkog mandata 2017-2021, Tramp je izrazio divljenje Putinu.

On je 2018. odbio da okrivi ruskog lidera za miješanje u američke izbore 2016, dovodeći u sumnju nalaze njegovih sopstvenih obavještajnih agencija i izazivajući kritike kod kuće.

Tramp je takođe tvrdio da bi mogao da okonča rat u Ukrajini u roku od 24 sata po povratku u Bijelu kuću, ali nije rekao kako bi to uradio.

Bonus video: