SAD će preispitati odnose s Gruzijom, uvodi zabrane izdavanja viza zbog zakona o "stranom agentu"

"Stejt department sprovodi novu politiku ograničenja viznog režima za Gruziju koja će se primjenjivati na pojedince koji su odgovorni ili saučesnici u podrivanja demokratije u Gruziji, kao i na članove njihovih porodica"

5405 pregleda 9 komentar(a)
Američki državni sekretar Entoni Blinken, Foto: Reuters
Američki državni sekretar Entoni Blinken, Foto: Reuters

Sjedinjene Države su najavile vizna ograničenja za službenike gruzijske vlade i sveobuhvatnu reviziju bilateralnih odnosa s Tbilisijem zbog zakona o "stranom agentu" koji je nedavno progurala vladajuća stranka Gruzijski san uprkos sedmičnim masovnim protestima.

Smatra se da zakon, koji se formalno zove Zakon o transparentnosti stranog uticaja, odražava sličnu represivnu mjeru koju je Kremlj uveo u Rusiji, ugrožavajući put zemlje ka integraciji u Evropsku uniju(EU) i približavajući je Moskvi.

Osudile su ga Sjedinjene Države i Evropska unija, rekavši da je "nekompatibilan" sa dugogodišnjim nastojanjem Gruzije za članstvo.

"Stejt department sprovodi novu politiku ograničenja viznog režima za Gruziju koja će se primjenjivati na pojedince koji su odgovorni ili saučesnici u podrivanja demokratije u Gruziji, kao i na članove njihovih porodica", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u izjavi, dodajući da će se ograničenja odnositi i na one koji su odgovorni za "suzbijanje civilnog društva i slobode mirnog okupljanja u Gruziji putem kampanje nasilja ili zastrašivanja".

Kritičari kažu da je zakon uvela vladajuća partija Gruzijski san, koju je osnovao Rusiji prijateljski nastrojeni gruzijski tajkun Bidzina Ivanišvili, kako bi učvrstila stranačku vlast uoči izbora kasnije ove godine koji se smatraju ključnim za euroatlantski put Gruzije.

"Svako ko podriva demokratske procese ili institucije u Gruziji, uključujući i uoči, tokom i nakon izbora u Gruziji u oktobru 2024., može se smatrati nepodobnim za američke vize prema ovoj politici i onemogućeno mu je da putuje u Sjedinjene Države. Članovi porodica takvih osoba također mogu biti podvrgnuti ovim ograničenjima", rekao je Blinken.

U saopštenju se ne spominje ime nijedne osobe koja bi mogla biti sankcionisana prema novim ograničenjima.

Vašington je stalno podržavao zapadnu integraciju Gruzije, a Blinken je rekao da pokreće "sveobuhvatnu reviziju bilateralne saradnje između Sjedinjenih Država i Gruzije".

"Američka podrška gruzijskoj demokratiji je dugogodišnja i temeljna je za naš bilateralni odnos", rekao je Blinken, upozoravajući da će Sjedinjene Države nastaviti pratiti poteze gruzijske vlade.

"Dok budemo razmatrali odnos između naše dvije zemlje, uzet ćemo u obzir postupke Gruzije pri donošenju vlastitih odluka", rekao je, dodajući: "Ostaje naša nada da će čelnici Gruzije ponovno razmotriti nacrt zakona i poduzeti korake kako bi krenuli naprijed sa svojim demokratskim i euroatlantskim težnjama nacije."

U skladu sa mjerom koja je izazvala sedmične proteste koje su vlasti nasilno ugušile, mediji i nevladine organizacije morat će se registrovati kao "slijeđenje interesa strane sile" ako dobiju više od 20 posto svojih sredstava iz inostranstva.

Gruzija je 14. decembra dobila status kandidata za članstvo u EU, ali još nije započela pristupne pregovore, koji mogu trajati godinama. Gruzijci su takođe dobili zeleno svjetlo za ukidanje viza u šengenskoj zoni u martu 2017.

Vladajuća partija Gruzijski san insistirala je na tome da ostaje posvećena pridruživanju zapadnim institucijama, a zakon je samo trebao povećati transparentnost finansiranja nevladinih organizacija.

Predsjednica Salome Zurabishvili, koja je bila u sukobu s vladom, 18. maja stavila je veto na zakon, ali parlament pod kontrolom Gruzijskog sna ima dovoljno glasova da je nadjača.

Bonus video: