Tajvanski predsjednik spreman da sarađuje sa Kinom

"Tada sam takođe pozvao Kinu da zajedno s Tajvanom preuzme važnu odgovornost za regionalnu stabilnost. Takođe se radujem jačanju međusobnog razumijevanja i pomirenja kroz razmjenu i saradnju sa Kinom... i putu ka stavu zajedničkog mira i prosperiteta", rekao je Lai Čing-te

2893 pregleda 1 komentar(a)
Lai Čing-te, Foto: REUTERS
Lai Čing-te, Foto: REUTERS

Tajvanski predsjednik Lai Čing-te izrazio je danas spremnost da sarađuje sa Kinom na postizanju "međusobnog razumijevanja i pomirenja", dva dana poslije završetka vojnih manevara Kineza oko Tajvana.

Lai je tokom skupa koji je organizovala njegova Demokratska progresivna partija (DPP) rekao je da je njegov govor na inauguraciji održanoj u ponedjeljak podsjetio da su "mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu neophodni elementi za globalnu bezbjednost i prosperitet".

"Tada sam takođe pozvao Kinu da zajedno s Tajvanom preuzme važnu odgovornost za regionalnu stabilnost. Takođe se radujem jačanju međusobnog razumijevanja i pomirenja kroz razmjenu i saradnju sa Kinom... i putu ka stavu zajedničkog mira i prosperiteta", rekao je danas Lai.

On je u ponedjeljak inaugurisan za predsjednika Tajvana, pod budnim okom Pekinga koji to ostrvo smatra jednom od svojih provincija, koju još nije uspio da ponovo ujedini sa svojom teritorijom od završetka kineskog građanskog rata.

Kina je u četvrtak i petak 48 sati izvodila vojne manevre oko Tajvana u znak negodovanja zbog govora novog predsjednika Tajvana koje smatra da je separatistički.

Bonus video: