Tramp i Putin su imali drugi "tajni" susret: "Sjedjeli zajedno oko sat vremena"

Sa Trampom nije bio njegov prevodilac, što se smatra kršenje državnog bezbjednosnog protokola
16 komentar(a)
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2017. 09:43h

Američki predsjednik Donald Tramp i ruski Vladimir Putin imali su i drugi neformalni susret tokom G20 samita u Njemačkoj, potvrdila je Bijela kuća.

Tramp i Putin su se zvanično prvi put sastali 7. jula, nakon koga je američki predsjednik kazao da njegov ruski kolega tvrdi da se nije miješao u američke izbore.

Kasnije te večeri, Tramp i Putin su se sastali neformalno, ali je to Bijela kuća otkrila tek nakon što je informaciju iznio Jan Bremer, predsjednik međunarodne konsultantske firme Euroazijska grupa.

Bremer je kazao da je bila organizovana večera za šefove država G20 i njihove supružnike, ali da nisu svi prisustvovali.

"Bilo je puno praznih stolica. Tramp je ustao sa svog mjesta i pridružio se Putinu. Sjedjeli su zajedno oko sat vremena. Bilo je vrlo prijateljski. Putinov prevodilac je prevodi. Saznao sam za to jer su ljudi bili uzbunjeni povodom toga", kazao je Bremer.

U blizini njih dvojice nije bilo nikoga, naveo je Bremer, tako da nije poznato o čemu su pričali. Sa Trampom nije bio njegov prevodilac, što se smatra kršenje državnog bezbjednosnog protokola.

Bijela kuća je to objasnila time da prevodilac nije pričao ruski, već je stručnjak za japanski jezik, pa je Tramp koristio Putinovog prevodioca.

"Bilo je jasno da je Tramp najbolji odnos od svih lidera G20 imao sa Putinom. Američki saveznici su bili iznenađeni i uznemireni. Imate Trampa u sobi sa saveznicima, a sa kim on provodi vrijeme", naveo je Bremer.

Nivo brige je očigledno bio toliki da je neko otkrio Bremeru što se desilo. Bremer navodi da je mislio da će Bijela kuća to objaviti, ali kada se to nije desilo, odlučio je da progovori.

"Tokom večere, svi lideri su šetali po sobi i pričali jedni sa drugima potpuno slobodno", navedeno je u saopštenju Bijele kuće. Oni tvrde da nije bilo "drugog sastanka" između Putina i Trampa, već da je to bio samo kratak razgovor pri kraju večeru.

Bijela kuća je navela da su lažni, maliciozni i apsurdni navodi da su probali da sakriju susret. "To je savršeno normalno i dio predsjedničkih obaveza je da ima komunikaciju sa svjetskim liderima".

Tramp je na Twitteru kazao da je bolestan način na koji mediji izvještavaju o "tajnoj večeri sa Putinom". On je kazao da su mediji bili obaviješteni o večeri.

Tramp je već mjesecima pod udarima zbog optužbi da je u toku kampanje on, ili njegov tim imao neku vrstu saradnje sa ruskim službama i vlastima. Posljednji dokaz je sastanak koji je njegov najstariji sin imao sa ruskom advokaticom i ruskim obavještajcima u toku kampanje.

Za Puškova je to senzacionalizam

Ruski senator Aleksej Puškov ocijenio je danas kao senzacionalističke medijske izvještaje o još jednom razgovoru ruskog i američkog predsjednika, Vladimira Putina i Donalda Trampa u Hamburgu. Puškov, predsjednik komiteta za obavještajnu politiku u gornjem domu ruskog parlamenta, kritikovao je američke medije zbog ispitivanja o detaljima "tajnog razgovora koji se nije desio".

Bonus video: