Japan obećao milijardu dolara Ujedinjenim nacijama

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida rekao je na sastanku u UN da će tom sumom biti omogućeno da se pomogne djeci i mladima u cijelom svijetu posebno time što će im se obezbijediti unapređenje obrazovanja, zdravstva, pomoći u slučaju katastrofa i u postizanju rodne ravnopravnosti
0 komentar(a)
Fumio Kišida, Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Fumio Kišida, Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2017. 05:37h

Japan se obavezao danas da će dati milijardu dolara Ujedinjenim nacijama tokom naredne dvije godine da finansira razvojne operacije, čime je postao jedan od najvećih stranih donatora u toj oblasti.

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida rekao je na sastanku u UN da će tom sumom biti omogućeno da se pomogne djeci i mladima u cijelom svijetu posebno time što će im se obezbijediti unapređenje obrazovanja, zdravstva, pomoći u slučaju katastrofa i u postizanju rodne ravnopravnosti.

Portparol ministra rekao je da će ta sredstava obuhvatati multilateralnu i bilateralnu pomoć.

Ova najava je dobrodošla za UN koji traži podršku za svoje ciljeve održivog razvoja među kojima su da se ekstremno siromaštvo iskorijeni do 2030. godine.

Humanitarne agencije UN suočene su s krizom finansiranja, sa rastućim zahtjevima zbog širenja kriza u svijetu i zbog najave SAD da će smanjiti svoj doprinos svjetskoj organizaciji.

Bonus video: