Sjeverna Koreja ispalila raketu prema Japanu, Rusija i Kina pozivaju na smirivanje

Balistička raketa ispaljena je iz provincije Pjongan Nord i letjela je prema Japanu, saopštile su vlasti u Seulu
0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2017. 14:42h

Sjeverna Koreja opet ispalila balističku raketu prema Japanu, saopštili su zvaničnici Južne Koreje i dodali da je raketa pala u Japansko more. Sjeverna Koreja potvrdila je lansiranje rakete.

Jutrošnja proba je jedna u nizu zabranjenih aktivnosti Sjeverne Koreje prema ranijim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN kojima je zabranjen nuklearni i balistički program te zemlje.

Sjeverna Koreja i pored zabrane radi na proizvodnji raketa koje bi mogle da stignu do američkog kopna.

Proba je sprovedena na dan kada se u SAD obilježava nacionalni praznik Dan nezavisnosti i nekoliko dana poslije sastanka američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovog južnokorejskog kolege Mun Džae-ina koji je bio posvećen prijetnji iz Sjeverne Koreje.

Balistička raketa ispaljena je iz provincije Pjongan Nord i letjela je prema Japanu, saopštile su vlasti u Seulu.

Nakon što je Sjeverna Koreja lansirala novu balističku raketu američki predsjednik na Tviteru napisao da Kina "jednom za svagda treba da okonča te gluposti".

Američki Pentagon saopštio je da je u pitanju raketa srednjeg dometa i da je letjela neobično dugo, 40 minuta, dok je vojska Južne Koreje navela da je raketa prešla oko 930 kilometara. Raketa je pala u more na oko 200 nautičkih milja od japanske obale, navela je japanska vojska.

"Sjeverna Koreja ispalila je još jednu raketu uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice", rekao je japanski premijer Šinzo Abe, koji je ocijenio je da je tom probom prijetnja povećana.

Abe je dodao da će na marginama samita Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja G 20 krajem nedjelje u Hamburgu biti održan sastanak zvaničnika Japana, SAD i Južne Koreje.

Japanski premijer pozvao je predsjednike Kine Si Djinpinga i Rusije Vladimira Putina da preduzmu dodatne mjere protiv prijetnje koju predstavljaju nuklearne i balističke probe Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je sprovela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba od početka 2016. godine.

Rusija i Kina traže moratorijum

Rusija i Kina su danas predložile da Sjeverna Koreja objavi moratorijum na nuklearne i raketne probe a da se SAD i Južna Koreja uzdrže od velikih vojnih vježbi. Saopštenje ministarstava spoljnih poslova Rusije i Kine je uslijedilo posle razgovora predsjednika Vladimira Putina i Si Đinpinga. Moskva i Peking su ocijenili da ako bi obje strane prihvatile predlog, mogli bi da se organizuju razgovori koji bi doveli do obavezujućeg sporazuma o nekorišćenju sile i uzdržavanju od agresije.

Bonus video: