Tramp: Katar finansira terorizam, Komi ne govori istinu

Trampova izjava uslijedila je ubrzo pošto je državni sekretar SAD Reks Tilerson pozvao arapske države da odmah ublaže svoju blokadu Katara
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2017. 20:14h

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je danas Katar da finansira terorizam na "veoma visokom nivou" i rekao da to odmah mora prestati. Tramp je rekao da je Katar, u kojem se nalazi oko 10.000 američkih vojnika i velika baza, "finansijer terorizma na veoma visokom nivou". Katar je negirao da podržava ili finansira terorističke grupe. Zapadne diplomate optužuju tu zemlju da omogućava i čak podstiče finansiranje nekih sunitskih ekstremista.Trampova izjava uslijedila je ubrzo pošto je državni sekretar SAD Reks Tilerson pozvao arapske države da odmah ublaže svoju blokadu Katara i ocijenio da nova kriza u Persijskom zalivu ometa američke napore u borbi protiv Islamske države.

"Komi je rekao stvari koje nisu istinite"

Tramp je danas izjavio da je smijenjeni direktor Federalnog istažnog biroa (FBI) pred Kongresom rekao mnoge stvari "koje prosto nisu istinite". Tramp je rekao da je Komi takođe potvrdio mnoge stvari koje je on rekao, ali da je glavna stvar s Komijevog svjedočenja da Tramp nije bio u dosluhu s Rusijom tokom predizborne kampanje, kao i da nije ometao pravdu, zbog čega bi eventualno mogao biti opozvan. Predsjednik SAD je rekao i da je Komi na svjedočenju potvrdio da je on izvor procurelih informacija o njihovim razgovorima. "Nije bilo dosluha, nije bilo ometanja, on je davao informacije, ali želimo da se vratimo vođenju naše velike zemlje", rekao je Tramp na konferenciji za novinare s rumunskim predsjednikom Klausom Johanisom. Komi je juče rekao da ga je Tramp smijenio kako bi uticao na njegovu istragu miješanja Rusije u predsjedničke izbore u SAD i povezanosti Trampovog izbornog štaba s ruskim vlastima. "Moja je procjena da sam smijenjen zbog istrage (o ulozi Rusije). Smijenjen sam da bi se promijenio način na koji je (ta) istraga bila vođena. To je veoma krupna stvar", rekao je pod zakletvom Komi pred Odborom američkog Senata za obavještajna pitanja, tokom svjedočenja koje bi moglo da utiče na Trampov predsjednički mandat. Komi je takođe optužio Trampovu administraciju da je "naprosto" širila "laži" o njemu i FBI poslije njegove iznenadne smjene 9. maja, i da je "oklevetala" njega i "što je još važnije" FBI, kao i da je Trampova administracija tvrdila da je u Birou vladao haos dok je Komi bio direktor. Bivši šef Biroa kazao je da je svoje bilješke o privatnim sastancima s Trampom ranije objavio novinar kojem ih je on dostavio preko svog bliskog prijatelja.

Bonus video: