Komi svjedočio: Neka Tramp objavi snimak našeg razgovora

Upitan da li bi uradio nešto drugačije kada su u pitanju saopštenja o istrazi protiv Hilari Klinton u toku kampanje, Komi je naveo da ne bi
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2017. 17:15h

Javno svjedočenje bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija pred Senatom o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore je završeno, piše Rojters.

Amerika je čekala, a televizijske mreže nijesu emitovale redovni program tokom svjedočenja, te Amerikanci teško da su mogli to svjedočenje da propuste.

Najbitniji momenti saslušanja:

- Komi je otkrio da je prijatelju pokazao kopije svojih bilješki i zamolio ga da njihov sadržaj dostavi medijima.

- Bivši šef FBI tvrdi da je Trampova administracija lagala kada su govorili da je osoblje FBI protiv njega i da u toj organizaciji vlada haos. Komi navodi da je Trampova administracija odlučila da ga okleveta.

- On smatra da nema sumnje da se Rusija miješala u izbore, a doživljava uznemirujućim zahtjeve koje je dobijao od Trampa u vezi tih istraga, ali i same razgovore sa Trampom.

- Komi kaže da je osjetio da Tramp pokušava da ga "usmjeri" da odustane od istrage protiv Majkla Flina. Jedan od republikanskih senatora je kazao da Tramp nije tražio, već da je samo istakao "da se nada" i da to ne znači da je uticao na istragu.

- Bivši FBI šef je objasnio da je Tramp samo jednom pomenuo pitanje istrage protiv Flina, i da to više nije nikada pomenuto niti sa predsjednikom niti i sa kim drugim.

- Na poznatu sugestiju Trampa da bi mogao da objavi snimak razgovora sa njim, Komi je rekao da se nada da će se to desiti. On je kazao da se ne ljuti ako ga je Tramp snimao i pozvao ga da objavi te razgovore ukoliko ih ima.

- Komi je kazao da vjeruje da je dobio otkaz kako bi da bi se promijenio način na koji je vođena istraga.

Na kraju saslušanja Komija republikanski senator Bur kazao je nakon Komijevog saslušanja da istraga nije ni blizu kraja, piše Rojters

CNN je danima držao "sat koji odbrojava" vrijeme do početka dugo očekivanog pojavljivanja Komija pred senatskim Komitetom za obaveštajne poslove, koje se poredi sa ranijim svjedočenjima u Kongresu, poput onog u aferi "Votergejt".

Senator demokrata Mark Vorner rekao je na početku saslušanja da "ovo nije istraga o izborima".

"Ovdje smo jer je inostrani faktor napao nas u našoj kući, prosto i jasno", rekao je Vorner.

Vorner je istakao da je Komi odbio zahtjeve predsjednika Donalda Trampa da mu se "zakone na vjernost" i da "odustane od istrage o Rusiji".

"Baš zato bivši direktor FBI sada sjedi ovde kao obični građanin", rekao je Vorner.

Nakon obraćanja Vornera, svoje svjedočenje započeo je Komi, koji je odmah na početku naveo da "nema nikakvog smisla" objašnjenje Trampove administracije da je otkaz dobio zbog svojih aktivnosti u toku izborne kampanje.

Komi se zatim osvrnuo na "rusko miješanje u izbore".

"Nemam sumnje da se Rusija umješala u predsjedničke izbore", naglasio je Komi.

Dodao je da predsjednik Donald Tramp nije tražio prekidanje istrage o ruskoj umješanosti u izbore.

Upitan da li bi uradio nešto drugačije kada su u pitanju saopštenja o istrazi protiv Hilari Klinton u toku kampanje, Komi je naveo da ne bi.

"Iako je to nanijelo lično meni bola, i dalje vjerujem da je to bio najbolji način da zaštitim FBI i pravosuđe", rekao je on.

"Bio sam zabrinut da može nešto da slaže o prirodi sastanka, tako da sam smatrao da je važno da se to dokumentuje. Znao sam da bi mogao da dođe dan kada će mi zatrebati snimak onoga što se dogodilo, ne da bih branio sebe, već FBI. Razgovarao sam sa predsjednikom Obamom. Razgovarali smo samo dva puta za tri godine i nijesam to dokumentovao. Imao sam jedan na jedan razgovor sa Bušom, ali nisam imao potrebu za tim", rekao je Komi o tome zašto je odlučio da dokumentuje razgovor sa Donaldom Trampom.

Vorner je ranije rekao da se u izjavi koju je Komi predao Komitetu uoči svjedočenja navodi da je predsjednik SAD Donald Tramp "izgleda prijetio Komiju da će ostati bez posla."

Rojters, koji je imao uvid u tekst uvodne riječi kojom će se Vorner danas obratiti komitetu, prenosi da je on naveo da je Tramp od Komija zatražio prekid istrage protiv svojeg visokog savjetnika, čime je prekršio precizno definisane smjernice čiji je cilj sprječavanje političkog uplitanja u istrage FBI.

"Svjedočenje gospodina Komija koje je predato za današnje saslušanje je uznemirujuće", navodi se u tekstu obraćanja Vornera.

Komi je naveo da će u uvodnoj riječi na saslušanju potvrditi da mu je Tramp tražio lojalnost kao i da je zahtjevao da prekine istragu o bivšem savjetniku za nacionalnu bezbjednost Majklu Flinu.

Flin je sredinom februara podnio ostavku zbog kontakata sa ruskim ambasadorom i prije nego što je zvanično stupio na dužnost.

Tramp je na pitanju o Komiju naveo da mu želi sreću.

Tilerson na "tviteru" reagovao na svjedočenje

Državni sekretar Reks Tilerson oglasio se na Tviteru povodom svjedočenja Komija.

"Cijela zemlja će željeti da zastane i pogleda"

"Ovo je jedan od onih trenutaka kada bi veći dio zemlje mogao da poželi da zastane i pogleda to", kaže Nora O'Donel, dio "CBS" trojke novinara koji će pratiti Komijevo svjedočenje.

AP navodi da je ovo bilo prvo njegovo pojavljivanje u javnosti od kada ga je predsjednik SAD Donald Tramp otpustio prošlog mjeseca.

Galerija

Bonus video: