Komijevo saslušanje – atrakcija godine

Bivši šef FBI Komi će pred članovma Kongresa govoriti o predsjedniku Trampu.
70 pregleda 0 komentar(a)
Džejms Komi, Foto: Reuters
Džejms Komi, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2017. 13:56h

U Vašingtonu se zakuvalo: bivši šef FBI Komi će pred odborom Kongresa iznijeti svoju verziju priče oko navodne umiješanosti predsjednika SAD Trampa u „aferu s Rusijom“. Da li je Tramp vršio pritisak na Federalnu policiju?

Saslušanja su dio političke svakodnevice u Kongresu SAD. Na saslušanjima se poslanici informišu o događajima ili detaljima određenih političkih tema. Na primjer, hoće da znaju kakav je napredak u borbi protiv „Islamske države“. Ili se informišu o tome zašto pojedini ministri traže više novca. Ili ispituju potencijalne ministre ili više državne službenike da bi testirali njihove kvalifikacije.

Saslušanja u pojedinim odborima mogu biti i politička borilišta na kojima se sučeljavaju različite pozicije Demokrata ili Republikanaca – ponekad javno, a ponekad i iza zatvorenih vrata. Interesovanje prosječnog Amerikanca za većinu saslušanja je vrlo malo. A i mediji o njima ne izvještavaju tako često.

Moguć i postupak opoziva

Sve je to drukčije u slučaju smijenjenog direktor FBI Džejmsa Komija, koji mora da odgovara na pitanja o kontaktima predsjednika Donalda Trampa sa Rusijom. Ne samo informativni kanali, već i sve ostale TV-stanice čak prenose uživo to saslušanje. Barmeni u mnogim lokalima su za tu svrhu kreirali specijalne koktele sa votkom, restorani pozivaju na javno gledanje prenosa, voditelji govore o „političkom finalu fudbalskog prvenstva“. Interesovanje javnosti je ogromno. Naposletku, ovo saslušanje bi moglo da ozbiljno utiče na Trampovu političku sudbinu.

Tu se radi o sljedećim pitanjima: može li se dokazati da je predsjednik pokušao da izvrši opstrukciju pravosuđa? Može li se dokazati da je Tramp zahtijevao od Komisija da ne nastavlja istragu o vezama bivšeg savjetnika za bezbjednost Majkla Flina sa Rusijom? - Kada bi postojali dokazi za to, mogao bi biti pokrenut i postupak predsjednikovog opoziva.

Komi je pisao protokole po sjećanju

Nesporno je da su se Tramp i Komi sastajali u četiri oka. A kako su izgledali ti sastanci – o tome postoje vrlo različita mišljenja. Tramp i njegovi savjetnici odbacuju svaku mogućnost da je predsjednik pri tome kršio zakone. A demokratski poslanici kao i predstavnici medija tvrde da ih je kršio. Ni jedna ni druga strana nijesu podnijele konkretne dokaze. Zato se saslušanje Komisija očekuje sa najvećom pažnjom. Bivši šef FBI se na svoje sastanke sa Trampom više puta žalio svojim najbližim saradnicima kao i ministru pravde Džefu Sešnsu.

Bivši šef FBI je razgovore sa predsjednikom u četiri oka doživio kao neprimjerene – on nije želio da ostane sam u sobi sa šefom Bijele kuće. Tramp je navodno na jednoj zajedničkoj večeri u Bijeloj kući krajem januara tražio od njega političku lojalnost. A nju Komi nije mogao da garantuje a da pri tome ne ugrozi nezavisnost svoje institucije. No, poslije svakog sastanka sa Trampom, Komi je pisao protokole tih razgovora. Jasno je da će članovi anketnog odbora da ga pitaju upravo o tome.

I Komi bi mogao da se nađe u nevolji

Predsjednik Tramp je pod pritiskom. Mnogo govori protiv njega, kao pišu Vašington post i Njujork tajms. Ovi dnevnici tvrde da je on tjerao svog koordinatora tajnih službi Dena Koutsa da utiče na Komija kako bi ovaj obustavio svoju istragu oko Rusije. Kako javlja TV-stanica ABC, zbog ove afere su se sporečkali i Tramp i ministar pravde Sešns, koji je čak ponudio ostavku – pri tome je važio kao najvjerniji politički sljedbenik predsjednika.

Tramp nije jedini za koga bi Komijevo saslušanje moglo biti nezgodno. Isto važi i za bivšeg šefa FBI. Jer, Komi kaže da ga je Tramp još u januaru tjerao da obustavi ispitivanje veza sa Moskvom. Ako je tako, zašto je on obratio javnosti tek poslije nekoliko mjeseci? Kako će Komi objasniti to što je FBI tajne informacije očigledno prosljeđivao štampi? Da li se sam pobrinuo za to da iz agencije „iscure“ materijali koji terete predsjednika? Ako je tako, on bi mogao da se nađe i na optuženičkoj klupi.

Odvratiti ga od tvitovanja

Da bi napetost bila veća, televizijske stanice su tražile od predsjednika da tvitovima komentariše saslušanje. To je zamka u koju predsjednik neće upasti – najvjerovatnije. Trampov portparol je rekao da će Tramp, dok Komi bude saslušavan – imati pune ruke posla: govori na jednoj konferenciji o slobodi i vjeri, a popodne sa guvernerima i gradonačelnicima razgovara o infrastrukturnim programima. Prema medijskim izvještajima, njegova okolina čini sve kako bi ga uposlila kako ne bi imao vremena da tvituje o saslušanju.

Administracija pokušava da skrene pažnju sa saslušanja i najavom imena novog šefa FBI: To je Kristofer Rej, advokat iz Vašingtona koji je za vreme predsjednika Buša mlađeg bio zamenik ministra pravde. Važi kao stručnjak. Njegovim imenovanjem Tramp vjerovatno želi da poruči da nema šta da krije.

Bonus video: