Počinioci napada u Teheranu bili u redovima Islamske države, vršili zločine u Raki i Mosulu

Ministarstvo je preciziralao da je bilo ukupno pet napadača, a ne šest kako je juče bilo navedeno. Oni su se prvi put vratili u Iran u ljeto 2016. "s namjerom da sprovode terorističke operacije u selima" pod vođstvom Abu Aiše, visokog komandanta Islamske države
78 pregleda 0 komentar(a)
Iran, parlament, Foto: Reuters
Iran, parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2017. 11:56h

Počinioci napada u Teheranu pridružili su se redovima Islamske dražve u Iraku i u Siriji prije nego što su se vratili u Iran, saopštile su danas iranske vlasti.

Bilans jučerašnjih napada na parlament i na mauzolej ajatolaha Homeinija u Teheranu porastao je na 17 mtvih, pošto je četvoro povrijeđenih umrlo u bolnici.

Pošto su se pridružili Islamskoj državi pet počinilaca napada učestovali su u zločinima koje je vršila ta teroristička grupa u Mosulu i u Raki, navelo je ministarstvo bezbjednosti, a prenijela državna agencija Isna.

Ministarstvo je preciziralao da je bilo ukupno pet napadača, a ne šest kako je juče bilo navedeno. Oni su se prvi put vratili u Iran u ljeto 2016. "s namjerom da sprovode terorističke operacije u selima" pod vođstvom Abu Aiše, visokog komandanta Islamske države.

Bili su primorani da napuste Iran kada je Abu Aiša ubijen, a onda su se ponovo vratili da izvrše napade u Teheranu. Ministarstvo je objavilo njihove slike i njihova lična imena, ali nije objavilo njihova prezimena iz bezbjednosnih razloga i zbog privatnosti njihovih porodica.

Ministarstvo je opisalo da su oni dugo bili povezani sa vahabizmom, ultrakonzervativnim oblikom sunitskog Islama koji se prakticira u Saudijskog Arabiji, ali nije direktno optužilo Saudijsku Arabiju za napad.

Među poginulima su tri žene, dok je više desetina ljudi povrijeđeno, rekao je direktor forenzičkog centra u Teheranu, a prenosi iranska državna televizija.

Naoružani napadači i bombaši-samoubice napali su u srijedu Parlament i Homeinijev mauzolej, udaljen oko 20 kilometara. Bombaš-samoubica digao se u vazduh u Parlamentu, a jedna žena se raznijela ispred Mauzoleja.

Ekstremistička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za oba napada.

Islamska država je objavila video-snimak za koji je tvrdila da je iz zgrade Parlamenta. To je prvi put da je ta ekstremistička organizacija preuzela odgovornost za neki napad u Iranu.

Ta sunitska ekstremistička grupa ratuje protiv snaga koje u Siriji i Iraku podržava Iran, i smatra iranske šiite odmetnicima koji zaslužuju smrt.

Bonus video: