Iranska Revolucionarna garda: Saudijska Arabija stoji iza napada u Teheranu

"Teroristički napad se desio samo nedjelju dana nakon sastanka američkog predsjednika (Donalda Trampa) i (saudijskih) nazadnih vođa koje podržavaju teroriste" navodi se u saopštenju Iranske Revolucionarne garde
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2017. 16:11h

Iranska Revolucionarna garda objavila je danas da Saudijska Arabija stoji iza dva današnja napada u glavnom gradu Irana, Teheranu u kojima je ubijeno najmanje 12 i ranjeno 43 ljudi, a zamjenik komandanta brigadni general Hosein Salami najavio je odmazdu prema Islamskoj državi, koja je preuzela odgovornost, i njenim saveznicima.

"Teroristički napad se desio samo nedjelju dana nakon sastanka američkog predsjednika (Donalda Trampa) i (saudijskih) nazadnih vođa koje podržavaju teroriste. Činjenica da je Islamska država preuzela odgovornost dokazuje da su oni bili uključeni u ovaj brutalni napad", navodi se u saopštenju iranske Revolucionarne garde, prenosi Rojters.

Svi napadači na iranski parlament su ubijeni ranije danas, saopštile su iračke vlasti.

Bezbjednosne snage Irana su opkolile napadače koji su u zgradi iranskog parlamenta, kazao je zamjenik iranskog ministra unutrašnjih poslova.

Napadači, obučeni kao žene, su ušli na glavnu kapiju parlamenta i otvorili vatru, objasnio je Mohamed Hosein Zolfagharim, prenosi Tasnim agencija.

"Jedan od napadača je ubijen, a drugi je aktivirao pojas sa eksplozivom i digao se u vazduh", dodao je on. Prema prvim izvještajima u napadima ima najmanje troje poginulih i više povrijeđenih.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Napadači su otvorili vatru u zgradi iranskog parlamenta i u mauzoleju ajatolaha Homeinija u Teheranu, udaljenom oko 20 kilometara.

Jedna žena se već digla u vazduh ranije ispred mauzoleja, prema iranskim medijima.

Napadi su izvedeni na vrlo simboličnim mjestima za Iran, u parlamentu i kod mauzoleja osnivača Islamske Republike Iran ajatolaha Homeinija.

Oko tih mjesta raspoređene su brojne snage bezbjednosti a ministar unutrašnjih poslova Irana Abdolreza Rahmani Fazli sazvao je hitan sastanak nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Ovakvi napadi su neuobičajeni za Iran, poslednji dogodili su se u godinama poslije islamske revolucije 1979. godine, i uglavnom su ih izvodili pripadnici naoružane organizacije Mudžahedini naroda.

Galerija

Bonus video: