Ratno stanje na Filipinima: Oko 2.000 civila zarobljeno u središtu borbe

"Oni žele da odu. Plaše se za svoju bezbjednost. Nekima nestaju zalihe hrane. Plaše se da će biti upucani, pogođeni u vazdušnim napadima", rekao je portparol provincijskog komiteta za odgovore na vanredne situacije Zia Alonto Adiong
0 komentar(a)
Filipini, vojska, Foto: Reuters
Filipini, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2017. 10:53h

Na filipinskom ostrvu Mindanao u gradu Maravi 2.000 preplašenih civila nalazi se u središtu borbe između islamističkih ekstremista i vojske.

Nakon skoro nedjelju dana borbe, poginulo je skoro 100 osoba, javlja AFP.

"Slali su nam poruke, zvali dežurne službe tražeći od nas da pošaljemo ekipe za spasavanje, ali ne možemo samo da dođemo u oblasti koje su nam nedostižne", rekao je portparol provincijskog komiteta za odgovore na vanredne situacije Zia Alonto Adiong.

Većina stanovnika od 200.000 koliko ih je bilo, pobjegla je zbog sukoba u toj oblasti, međutim 2.000 stanovnika je ostalo zarobljeno u oblastima koje su pod kontrolom ekstremista, naveo je Alonto Adiong.

"Oni žele da odu. Plaše se za svoju bezbjednost. Nekima nestaju zalihe hrane. Plaše se da će biti upucani, pogođeni u vazdušnim napadima", rekao je on.

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte rekao je danas da će ignorisati Vrhovni sud i Kongres prilikom primjene ratnog stanja na jugu zemlje, uprkos tome što prema Ustavu, te dvije institucije imaju nadzor nad tom odlukom.

Duterte je u utorak u regionu Mindano, koji je dom za nekih 20 miliona ljudi, proglasio ratno stanje, nakon sukoba sa ekstremistima, koji su navodno pokušali da osnuju kalifat u ime Islamske države, navodi Rojters.

Bonus video: