Ekstremisti oteli sveštenika i vjernike na Filipinima i razvili zastave ID, Duterte prekinuo posjetu Moskvi

"Sveštenik Čita Suganoba nije imao nikakvu ulogu u sukobima, nije nosio oružje i nije predstavljao prijetnju", rekao je biskup filipinske rimokatoličke crkve Sokrates Viljegas
0 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2017. 08:36h

Islamski ekstremisti oteli su danas jednog katoličkog sveštenika, 10 vjernika i članove crkvenog osoblja iz katedrale u Maraviju na ostrvu Mindanao, na jugu Filipina.

"Sveštenik Čita Suganoba nije imao nikakvu ulogu u sukobima, nije nosio oružje i nije predstavljao prijetnju", rekao je biskup filipinske rimokatoličke crkve Sokrates Viljegas.

Ekstremisti povezani sa Islamskom državom (ID) zauzeli su bolnicu, zatvor i druge javne zgrade i sukobili se sa vojskom na jugu zemlje. Oni su zapalili koledž, nekoliko kuća i zgrada i razvili su zastave ID.

Do sukoba je došlo nakon što je vojska upala u skrovište terorista u Maraviju, nakon čega su se ekstremisti sukobili s njima i pozvali u pomoć "savezničke" grupe.

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte uveo je vojnu upravu na južnom ostrvu Mindanao i dodao da će "oštro" odgovoriti na nasilje.

On je zbog sukoba prekinuo četvorodnevnu posjetu Moskvi tokom koje je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Duterte je uveo jvojnu upravu na Mindanau, gdje se bezbjednosne snage bore protiv ekstremista poveznih sa Islamskom državom.

Duterte je juče proglasio ratno stanje u trajanju od 60 dana na Mindanau, koje čini trećinu arhipelaga Filipina, nakon što su sinoć ekstremisti zauzeli bolnicu, zatvor i druge javne zgrade i sukobili se sa vojskom u gradu Maravi.

Vojna uprava može se produžiti na godinu dana, u zavisnosti od trajanja sukoba, kazao je on novinarima u avionu tokom povratka u zemlju.

"Rekao sam da ću biti oštar i upozorio da me ne tjeraju na to", naveo je Duterte i dodao da mora da "sačuva Republiku".

U sukobima u Maraviju, udaljenom 830 kilometara od glavnog grada Manile, poginulo je dvoje vojnika i jedan policajac, a 12 osoba je povrijeđeno. Poginulo je i sedam ekstremista.

Bonus video: